IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
americka vlada blokada politika.html

"THE USA government shutdown" ili "#TrumpShutdown" - Ovako počinju skoro svi naslovi u američkim medijima jer već 23. dana traje BLOKADA AMERIČKE VLADE KOJA JE UPRAVO POSTALA NAJDUŽA U ISTORIJI TE ZEMLJE!!

SVE JE POČELO OD ZIDA VREDNOG 5 BILONA DOLARA...

- "The partial shutdown began in December, after President Donald Trump demanded around $5 billion for a border wall, a request Democrats have refused to comply with ", navodi se u američkim medijima kao razlog za početak blokade.

Tramp insistira da u budžet uđe njegov predlog o finansiranju izgradnje zida duž granice s Meksikom, a demokrate to neće da prihvate. Vlada je delimično blokirana jer predsednik SAD Donald Tramp i predstavnici demokrata, koji imaju većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, ne mogu da se dogovore o budžetu.
trump usa shutdown


Blokada, koja je počela 22. decembra, jeste 19. po redu od sredine 1970-ih godina, mada su prethodne blokade mnogo kraće trajale. Samo je blokada koja je nastala tokom predsedničkog mandata Bila Klintona, u periodu između 1995 i 1996. godine, trajala 21 dan.
trump usa shutdown

Zbog blokade oko 800.000 zaposlenih u federalnim službama ne mogu da dobiju platu. Ostalo je bez finansiranja devet od 15 ministarstva, među njima poljoprivrede, službe bezbednosti, saobraćaja, pravde, kao i Stejt department.

Zatvoreni su nacionalni parkovi i muzeji, poput Smitsonijan muzeja u Vašingtonu. U prestonici ne radi ni Nacionalni zoološki vrt. Skoro svim radnicima u NASA je rečeno da ne dolaze na posao, kao i većini u poreskoj službi koja u ovo vreme obrađuje povraćaj poreza i druge slučajeve vraćanja novca. Bez plata su ostali i zaposleni u privatnim agencijama koje po ugovoru rade za različite vladine agencije.

Aktuelna blokada ne utiče na tri četvrtine vlade, koje uključuju Ministarstvo odbrane i Poštu, koja ima obezbeđeno finansiranje.

TRAMPU PADA REJTING

Spor oko blokade vlade, koji za sada prema anketama više šteti predsedniku nego demokratama, mogao bi biti okončan zaobilaznim putem koji najavljuje Tramp - proglašenjem vanrednog stanja što bi mu omogućilo da upotrebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida.

Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa izglasali su pre 2 dana da će zaposlenima u federalnoj vladi biti isplaćene zaostale plate kada se blokada završi.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR