IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
ana sukobi politika.html

Sve je počelo od slikovnice. Hrvatska slikovnica za predškolce "Moja dugina porodica" u kojoj "Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata" izazvala je oštru polemiku između ministra za inovacije Nenada Popovića i premijerke Ane Brnabić o čijim prepucavanjima je upoznata javnost koje se vode već danima u medijima, a započeta su preko Twitter-a.

Taj njihov sukob poslužio je kao povod za direktan udar ministarki Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović na premijerku tokom sednice Vlade, koja je umalo okončana ostavkom premijerke.

U taj otvoreni verbalni sukob premijerke i Popovića umešale su se i Mihajlovićeva i Joksimovićeva, otvoreno braneći Popovića koji je pre dva dana na Tviteru negodovao zbog sporne slikovnice.

Predsednica Vlade, koja je još pre zasedanja javno ukorila Popovića, otvorila je sednicu, sledećim rečima: "Baš ti hvala, Nenade, na ovome što si uradio. Od toliko bitnih tema za državu ti se baviš perifernim stvarima".

Popović, koji je na Tviteru napisao "da nam u trenutku kada se borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske se uvoze gej slikovnice, to mora da se pod hitno zaustavi i treba tati na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata.

Na kontu toga odgovorio je: "Nisam imao nameru nikoga lično da uvredim. Ipak, neću odustati od svog ličnog stava na koje imam pravo".

Ministar Popović je tokom polemike, istakao da ga niko nije zaštitio kada su aktivisti LGBT populacije otvoreno pretili njemu i njegovoj porodici. Naveo je da mu "nije manir da se svađa sa ministrima i da dosad u vladi nije uvredio nijednog kolegu, niti će".

Mikrofon je zatim uključila Zorana Mihajlović braneći pravo Popovića na stav i kritikujući premijerku koja je napala ministrov rad zbog jednog tvita.

Popoviću je "čuvala leđa" i Jadranka Joksimović, upitavši da li su po našim zakonima dozvoljeni istopolni brakovi.

"Ako jesu onda Nenad nije u pravu, ali ako nisu, što jeste slučaj, onda je on u pravu", istakla je ministarka".

Nakon burne sednice kada su se stišale strasti, premijerka dalje izjavljuje ...

-"Ovo je bez sumnje bio jedan od najtežih dana za mene otkako sam ušla u Vladu 2016. godine, a svakako otkako sam predsednica Vlade."

- "Verujem da, kao po mnogim drugim pitanjima, Vlada treba da bude primer jedinstva, kolegijalnosti, timskog rada, požrtvovanosti prema ljudima sa kojima radite, a pre svega poštovanja i uviđajnosti. Žao mi je što to nekada nije tako i u tim situacijama svakako dovodim u pitanje svoje mesto i ulogu u Vladi - kaže Brnabićeva."

Uz napomenu da voli Srbiju, ona je navela da je jedini razlog zašto je na čelu Vlade njena "vera da ova zemlja može da ostvari svoj pun potencijal i da možemo da obezbedimo našim građanima normalan život, dobar standard, da možemo svetu da pokažemo svu našu inventivnost i kreativnost ..."

VUČIĆ ODBIO OSTAVKU ANE BRNABIĆ UZ REČI - TO NE DOLAZI U OBZIR !

"Verujem da nam kao društvu više od svega treba jedinstvo, a ne stalno nalaženje razloga za nove podele. Verujem da u Srbiji više ne treba da bude bitno kakve je ko vere, seksualne orijentacije, etničke pripadnosti ili bilo kakve druge razlike, već da svi zajedno treba da guramo u istom smeru da bismo nadoknadili svo propušteno vreme."

Premijerka ističe da joj je u ovakvim trenucima "beskrajno značajna podrška predsednika Vučića" sa kojim se, navodi, iskreno konsultuje.

- "I ovog puta smo razgovarali o celoj situaciji. Pozvao me je da čuje kako se osećam povodom svega što se dogodilo i na sednici Vlade i pre nje. Imam njegovo razumevanje i podršku i verujem da je to osovina koja Srbiji daje snagu i zbog koje vredi nastaviti borbu." Brnabićeva zaključuje da sada treba ostaviti sve po strani i nastaviti zajednički rad na rešavanju problema građana. -"Očekujem od ministara da se fokusiraju na resore koje vode i na jedinstvo. "

Autori – I.S.

Izvor: Internet, Naslovi

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR