IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
CRNOGORSKI POKRET TRAŽI OD SRBIJE RATNU ODŠTETU, ZBOG OKUPACIJE 1918. GODINE

Crnogorski pokret, organizacija formirana 2017. godine inicijativu će uputiti predsednicima države, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Matici srpskoj.

Tom inicijativom traži se od crnogorskih i srpskih vlasti da se osnuje komisija koja će se baviti, kako se navodi, "obračunom i nadoknadom štete Crnoj Gori koja je uzrokovana neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918. godine"

U dokumentu koji će Crnogorski pokret javnosti predstaviti naredne srede u Podgorici navodi se da su "srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, silom oružja ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju zemlje".

- Akti na kojima se temeljilo njihovo delovanje, delovanje Privremenog centralnog odbora, Izvršnog odbora i po kojima je odlučivala takozvana Velika narodna skupština su nezakoniti i donešeni su od nezakonitih organa koje nije poznavao ustavni poredak Crne Gore. Kao takvi su ništavni, a posledice podložne reviziji, i s njom u vezi utvrđivanju šteta nastalih iz takvih akata - saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.

Biće, kako navode, uključene direktne i posredne štete koje su imale za posledicu ekonomsko zaostajanje Crne Gore.

Reč je o organizaciji koju predvodi Stevo Vučinić, inače generalni sekretar NVO CPC, koja je osnovana 18. maja 2017.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR