IVENSA VESTI ONLINE NOVINE
design konferencija politika.html

Digitalizacija i obrazovanje ostaju prioriteti Vlade Srbije, a inovacije i kreativne industrije naša razvojna šansa, rekla je danas premijerka Ana Brnabić govoreći na konferenciji "Digital, Life, Design" koja se održala od 20. do 22. januara u Minhenu.

Konferencija u Minhenu održava se neposredno pre Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Okuplja oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta. Konferenciju prati više od 200 novinara vodećih evropskih i svetskih medija.

Predsednica Vlade Srbije AnA Brnabić, juče se videla sa generalnim direktorima kompanija Kontinental i Simens sa kojima je razgovarala o nastavku i produbljivanju saradnje. Predsednika Dojče Telekoma pozvala je da poseti Srbiju i razmotri mogućnosti za dalju saradnju.

"Srbija je zemlja sa mnogo talenata i ljudima koji imaju potencijal da stvaraju. Kada je digitalna revolucija započeta, naši mladi ljudi su krenuli u susret promenama koje ona nosi, nisu se plašili izazova i rizika i uspeli su da naprave dobre priče i kompanije koje su danas medjunarodno priznate i uspešne", istakla je Brnabić na početku izlaganja.

Premijerka je naglasila da "država želi da da snažniju podršku potencijalima koji već postoje, kako bi se kreiranjem snažnijeg eko sistema omogućio brži rast IT indsutrije, koja može imati veliki uticaj na dugoročan rast cele ekonomije u narednim godinama". Brnabić je govorila o inovacijama i kreativnosti kao osnovama nacionalnog identiteta i važnosti njihove snažnije upotrebe u svrhe kulturne diplomatije.

"Imamo sjajno kulturno i umetničko nasledje, koje kroz jačanje kreativnih industrija možemo da nadogradimo i kreiramo nacionalni brend koji će biti prepoznatljiv u svetu", izjavila je predsednica Vlade Srbije.

Kreativne i digitalne industrije, kako je rekla Brnabić, mogu biti ekonomski i društveni pokretači Srbije.

"Vlada koju ja predvodim, ponosna je što Srbija ima svoje lokalne heroje koji su postali brendovi van granica Srbije i koji su već doprineli da Srbija danas izgleda drugačije", istakla je Brnabić.

Zaključujući izlaganje, Brnabić je rekla da će Vlada raditi na povezivanju kreativnosti i kulture sa tehnologijom, digitalizacijom i inovacijama, jer su to naše razvojne šanse.
design konferencija politika.html

Digitalizacija menja ekonomiju Srbije

Posebna tema razgovara bili su ekonomski odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Nemačke, koja je investirala više od 1,4 milijarde evra, a u više od 370 nemačkih kompanija u Srbiji zaposleno je približno 35 hiljada radnika.

Brnabić je ukazala na to da je Nemačka među vodećim privrednim i spoljnotrgovinskim partnerima Srbije i jedna od prvih pet investitora, i dodala da smo posebno zainteresovani za povećanje nemačkih investicija, pre svega u oblastima infrastrukture, auto-industrije, energetike i poljoprivrede.

Saradnja u oblasti digitalizacije posebno je značajna i na tome će dve zemlje raditi u narednom periodu, poručeno je na sastanku.

Pored toga, Nemačka je i najveći bilateralni donator Srbiji jer je od 2000. godine do danas odobreno približno 1,6 milijardi evra razvojne pomoći u vidu bespovratnih sredstava i mekih zajmova.

Prema podacima Narodne banke Srbije o platnom bilansu zemlje, u periodu januar–novembar 2017. godine ostvareni izvoz telekomunikacijskih, kompjuterskih i informacijskih usluga vredeo je 799 miliona evra, što je 20,9 odsto više nego u istom periodu 2016.

Uvoz ovih usluga u 11 meseci 2017. godine vredeo je 369 miliona evra, 23,2 odsto više nego u istom periodu prethodne.

Bilans razmene telekomunikacijskih, kompjuterskih i informacijskih usluga sa inostranstvom u 11 meseci 2017. bio je u plusu 430 miliona evra.

Autor I.S.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR