IVENSA VESTI ONLINE NOVINE
dikic punomocja politika.html

Optuženi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora bivši komandant srpske Žandarmerije otkazao je punomoćje braniocima u suđenju VEKA Milanu Petroviću i Goranu Petronijeviću. Dikić je rekao da je došlo do "nerazumevanja sa advokatima", što niko nije želeo zvanično da komentariše, ali se nezvanično moglo čuti da se Dikić sukobio sa braniocima zbog svoje odluke da prizna učešće u organizaciji "državnog udara" na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Dikićeva odluka usledila je nakon gotovo 40 ročišta. Izjavljuje povodom odluke: - Mene su advokati gospoda Petronijević i Petrović do sada branili bez finansijske podrške, bez naknade, više kao prijatelji, ali u poslednje vreme imamo neka naša nerazumevanja, o čemu ne bih govorio - kazao je Dikić pred krivičnim većem sudije Suzane Mugoše.

- Posle jučerašnjeg dana ja sam odlučio da opozovem punomoćje. Dikić je i pored ove odluke zatražio hitan nastavak suđenja, uprkos postojanju administrativnih procedura jer je sada neophodno da mu se odredi branilac po službenoj dužnosti. Nekadašnji komandant Žandarmerije je naglasio da će on, na svoju odgovornost, na brzinu upoznati sa predmetom novog advokata kako bi pretres bio nastavljen odmah.

Ovom zahtevu je sud udovoljio, pa je već u toku dana Dikiću određen branilac po službenoj dužnosti. To je Nina Jovićević iz Podgorice. Sva ova događanja su izazvala spekulaciju da će Dikić priznati krivicu! Navodno je kazao advokatima da ne može da izdrži pritisak.

- Meni odbrana nije bitna, bitna mi je istina na ovom sudu. Od samog starta ja sam samo potencirao da se sazna istina - kazao je Dikić. - Nadam se da me razumete, mi smo u pritvoru i zato ja jednostavno hoću da se ovo suđenje nastavi, svi smo bolesni jedva izdržavamo taj pritvor i mislim da ne bi trebalo da bude komentara odbrane na tu temu, pošto vidim da ima komentara. Po slovu zakona, Dikić ne može da sklopi nagodbu sa sudom, jer je to mogao učiniti samo do glavnog pretresa u sudu. U ovom slučaju, on sebi može da olakša položaj priznanjem da je član kriminalne grupe. Dikić je iznoseći svoju odbranu tvrdio da nije pripadnik nikakve kriminalne grupe i da je u vreme parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, imao nameru da ide u manastir Ostrog zbog lečenja. Tada je kazao da mu je iz tužilaštva nuđena nagodba. - Bio je dogovor sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem i ponuda nagodbe da priznam krivicu, da podržim ovu optužnicu, i dobijem tri meseca zatvora - rekao je Dikić na pretresu održanom 6. septembra prošle godine. Nastavak suđenja u Podgorici je zakazan za petak u devet sati tj. 26.01.2018. u 9 h.

Podestimo se ranije da je u Višem sudu u Podgorici započeto suđenje optuženima za pokušaj terorizma tokom crnogorskih parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, a optuženi Bratislav Dikić je negirao krivicu, rekavši da je u Crnu Goru došao zbog lečenja alternativnim medikamentima, na kraju je i operisan u KC Podgorica.

- Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije, niti ću ikada biti. Nisam nikada učestvovao u nasilju - naveo je Dikić. U Crnu Goru je, kako kaže, došao da bi pokušao alternativnim medikamentima da se izleči, i to u manastiru Ostrog.

I prethodno suđenje je prekinuto zbog lošeg zdravstvenog stanja Dikića.

Autor – I.S.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR