IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
haos crna gora politika.html

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore okupilo se večeras samoinicijativno stotinak građana među kojima su i poslanici Demokratskog fronta koji su nestrpljivo čekali ishod razgovora predstavnika DF-a sa predsednikom parlamenta Ivanom Brajovićem, kako bi „razmrsili čvor“ da li policija može ući u prostorije parlamenta i uhapsiti Milana Kneževića, kome takođe kao Nebojši Medojeviću sledi zatvorska kazna od dva meseca zbog javno izrečene reči o korumpiranosti glavnog specijlanog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Ranije danas Apelacioni sud odbio je žalbu advokata Medojevića I Kneževića na odluku Višeg suda da se njima dvojici određuje pritvor u trajanju od dva meseca, što je izazvalo revolt njihovih pristalica u Demokratskom frontu.

Milan je dobro i neće se dobrovoljno predati. Policija će morati na silu da uđe u Skupštinu i uhapsi ga. Ako bude takve intervencije mi smo spremni da ga branimo, poručio je Slaven Radunović, poslanik DF-a.

-Organizovaćemo svakog dana okupljanje naših pristalica ispred zgrade parlamenta, sve dok se ovaj problem ne reši. I zato pozivamo sve građane da dođu ovde od 18 do 20 sati kada ćemo Kneževiću davati podršku.

Povodom sudskog i političkog progona oglasile su se: supruga Medojevića i verenica Kneževića koje su poslale pismo zvaničnicima EU.

U pismu je navedeno da se Medojević nalazi u zatvoru po neustavnoj odluci Višeg suda i da štrajkuje glađu, a da Knežević u zgradi parlamenta čeka da bude uhapšen, odbijajući da dobrovoljno ode u zatvor, te da su njih dvojica žrtve brutalnog sudskog i političkog progona nad kojima se godinama vrši pravno nasilje.

"Presuda kojom je Apelacioni sud potvrdio odluku Višeg suda da, bez skidanja imuniteta i bez uručivanja odluke, poslanici budu zatvoreni posledica je političkog pritiska", naglašeno je u pismu.

Prema navodima iz pisma, sud je, ignorišući ustavne norme kojima se poslanicima garantuje poslanički imunitet, naložio hapšenje Kneževića i Medojevića čime je stavio do znanja crnogorskoj i evropskoj javnosti da institucije Crne Gore deluju van zakona i isključivo po diktatu vladajućih partija.

I jedan od lidera DF-a Andrija Mandić pozvao je "sve građane Crne Gore i one koji žele da se bore za pravdu i istinu", da već od ovog trenutka u narednim satima i danima budu zajedno sa njima ispred Skupštine Crne Gore i suda.

- Ovo je ona tačka kojom je pređen rubikon, ona tačka koja govori da od danas u Crnoj Gori više ništa nije isto. Ako sada ne odbranimo naše slobode, ako se sada ne suprostavimo, ako sada ne pokažemo snagu naroda, dočekaćemo da svaki čovek završi na sličan način kako je to završio Nebojša Medojević i kako to očekuju da se uradi i sa Milanom Kneževićem - kazao je Mandić.

- Mislim da je ovo poslednja linija odbrane i prava koje bi tebalo da važe podjednako za sve građane - dodao je on.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR