IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE

Da li će NATO poći u pohod na BALKAN 2019. godine ?? Po najnovijim rezultatima istrazivanja Centra za evroatlantske studije, oko 11 odsto ljudi u Srbiji podržava ulazak u NATO, protivi se čak 68, a 21 procenat je neodlučan !

Možemo očekivati širenje NATO-a - zaključeno je na nedavno održanom skupu u organizaciji Instituta za evropske studije i Fondacije „Hans Zajdel”, o kojem se pisalo u medijima. Ovu tvrdnju, na neki način, potkrepio je i šef Kancelarije NATO-a u Srbiji Ćezare Marineli, svojom izjavom da Srbija i NATO produbljuju saradnju i da naše partnerstvo postaje sve jače, u svim oblicima. S druge strane, iskusni diplomata Živadin Jovanović kaže za „Politiku” da se saradnja s NATO-om mora održati na postojećem nivou i da bi svaka druga ponuda bila „nepristojna i uvredljiva”. Iako je u petak evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio da je integracija zapadnog Balkana u EU jedini način da se region održi u miru, Jovanović naglašava da se moramo okanuti bilo kakvih iluzija u vezi s pristupanjem Uniji, jer „to vreme nije na vidiku”.

Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović kaže da nema te vrednosti koja nam može biti ponuđena u zamenu za ulazak u NATO. Ukoliko ta ponuda za članstva u NATO-u stigne, kako kaže, biće to još jedan pritisak na Srbiju da prizna takozvano nezavisno Kosovo. „OVK je u NATO-u od 1999. godine, ali pitanje je kada će formalno biti proglašeno da je Kosovo u NATO-u. Zato Srbija mora da vodi računa kako pregovara s Prištinom, to je pitanje naše budućnosti, slobode i nezavisnosti”, kaže Jovanović.

Saradnja s NATO-om, kako ističe, mora da ostane na istom nivou, jer Partnerstvo za mir pruža vrlo širok okvir za nastavak saradnje. „Priprema srpske javnosti na neke druge scenarije nije pristojna. Ne zanima nas ni Finska, ni Švedska. Nijedna neutralna zemalja, kao ni naši susedi, nemaju tako bolna istorijska iskustava s NATO-om. Srbija ne može da sačuva sebe ako odustane od samopoštovanja i poštovanja žrtava kriminalne NATO agresije od pre 20 godina. Ne smemo da zaboravimo šta je NATO posejao na Balkanu, posebno u Srbiji”, kaže Jovanović. Svima je jasno, kako kaže, da se nećemo sukobljavati s tako moćnom silom, ali da ne možemo da pogazimo žrtve i da pređemo preko poniženja koje nam je priređeno.

„Nema te vrednosti za koju bismo smo ušli u NATO. Srbija nikada nije bila bez stalnih pritisaka sa Zapada, ali oni ne smeju da nas izvedu iz ravnoteže jer smo najgore izdržali tokom bombardovanja”, reči su nekadašnjeg ministra inostranih poslova. Podseća i da iz Prištine i Zagreba stižu mnoge nelegitimne inicijative preko kojih se olako prelazi. „Naša vlast bi sada bila srećna da nam ukinu takse od 100 odsto. U međuvremenu je završeno formiranje nelegitimne vojske, a Priština sada nudi neki nacrt sporazuma o normalizaciji odnosa. Preko svega toga se olako prelazi. Ne potcenjujem ulogu SAD, ali mi moramo da reagujemo na nezakonite zahteve Prištine”, objašnjava naš sagovornik.

Kada je u pitanju ulazak u EU, Jovanović nije preterano optimističan i kaže da je ono, najblaže rečeno, „na dugom štapu”. Najvažnije je, kako kaže, da sprovodimo reforme i usvajamo evropske standarde i zakone. „Unija nema kapaciteta da se posvećuje proširenju jer nije ni blizu rešavanja svojih kriznih problema. Zato Srbija mora da se okrene sebi, da ima evropske standarde. Ni u srpskoj javnosti više ne prolazi teza da je EU jedina alternativa. Govoriti o ulasku u neku uniju bez budućnosti je zamajavanje. Mislim da su i naši lideri razumeli i otuda te izjave da čak i kada bi nas pozvali u EU sada ne bismo ušli”, reči su Živadina Jovanovića.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR