IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE

Ponovo izabrani predsednik NUNS-a SLAVIŠA LEKIĆ, prilikom podnošenja Izveštaja o radu na izbornoj sednici tog udruženja izjavio je da je Srbija jedina zemlja regiona koja beleži silazni trend na polju demokratije, u kojoj je nebezbedno biti novinar i u kojoj novinari rade u neprijateljskom okruženju.

Prethodnih nekoliko rečenica nisu moje misli, već mišljenja, ocene i zaključci Reportera bez granica, Amnesti internešnela (Amnesty International), Evropske komisije i Hjuman rajts voča (Human Right Watch)", kazao je Lekić u Medija centru u Beogradu.

On je istakao da su u prvog godini od kada je SNS na vlasti zabeležena 23 napada, pretnje ili pritisaka na novinare, u drugoj 36, u trećoj 58 u četvrtoj 69, petu su obeležila 92, a u prva tri meseca ove godine 30-ak ataka na ljude iz medija.

"Dobra vest ako se to može nazvati dobrim, jeste da se smanjuje broj fizičkih napada, a raste broj pritisaka", izjavio je.

Lekić je dodao da su podaci koje je izneo iz NUNS-ove baze podataka, koju udruženje vodi već 10 godina, i da to verovatno nije ukupan broj napada, jer se "ljudi plaše da prijavljuju sve pretnje i ucene".

U izveštaju NUNS se navodi i da su medijski zakoni dobrim delom uskladjeni sa evropskim standardima, ali da se ne poštuju u praksi, tako da medijsko tržište ne funkcioniše, a "mediji su neposredno podredjeni volji i (ne)milosti vlasti, političkih i ekonomskih centara moći". Navodi se da se većina medija ne bavi nadzornom funkcijom vlasti, već služi kao propaganda mašina vladajuće nomenklature.

"Vlasnici medija svesno žrtvuju svoje informativne kadrovske i operativne resurse zarad ličnog finansijskog interesa i drugih privilegija. Nosioci vlasti na svim nivoima svojim postupcima svakodnevno pokazuju da medije vide, razumeju i koriste samo kao sredstva propagande i političkih manipulacije", navodi se u izveštaju.

Navodi se da u takvim okolnostima "gotovo da postaje iluzorno insistirati na prioritetnim ciljevima NUNS kao što su slobodno novinarstvo, medijski pluralizam, autonomija profesije, nezavisnost novinara".

Dodaje se i da je ugrožena svaka kritička misao o davno započetim demokratskim procesima u Srbiji.

"Politički pritisci direktno se obračunavaju sa ionako retkim kritičkim sadržajima u medijima, vode se javne kampanje i hajke protiv političkih neistomišljenika, čak i protiv retkih nezavisnih državnih institucija koje ne rade po diktatima i volji vlasti", navodi se u izveštaju.

Autor – I.S.

Izvor: NUNS

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR