SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL

Birališta širom Francuske su zatvorena, a novi predsednik Francuske je Emanuel Makron, lider pokreta "En Marche!"

Novi predsednik izjavljuje: - Novo poglavlje naše duge istorije počinje večeras. Želim da bude obeleženo nadom i obnovljenim poverenjem.

On je poručio i da će Francuskoj služiti "s poniznošću, požrtvovanošću i odlučnošću" i da će se svom snagom boriti protiv podela koje podrivaju njegovu zemlju, delujući u korist svih Francuza.

I Liderka „Nacionalnog fronta“ Lepenova se posle poraza a čestitanja pobede izjasnila da će osnovati novi patriotski pokret koji će učestvovati na parlamentarnim izborima u junu.

- Ja ću biti na čelu ove borbe za objedinjavanje svih onih koji žele da izaberu Francusku, da zaštite našu nezavisnost, slobodu, prosperitet, bezbednost, identitet, društveni model - poručila je Le Penova pristalicama na mitingu održanom nakon zatvaranja birališta.

Florijan Filipo, jedan od glavnih saveznika Marin le Pen izjavio je da je pobeda Emanuela Makrona "trijumf finansijske oligarhije u Francuskoj".

AFP i ostali francuski mediji (Figaro, Parizijen) odmah su po zatvaranju birališta objavili da je novi predsednik zemlje po svemu sudeći lider pokreta "En Marche!" Emanuel Makron, koji je osvojio između 65,5 i 66,1 posto glasova, dok je Le Penova dobila između 33,9 odsto i 34,5 odsto, navodi AFP.

Više od 260.000 Albanaca koji žive i imaju pravo glasa u Francuskoj svoje poverenje poklonilo je Emanuelu Makronu.

UKRATKO O MAKRONU

Potiče iz severnog grada Amjena, iz lekarske porodice, a školovao se u Parizu gde je studirao filozofiju, nakon čega je postdiplomske studije završio na prestižnom Institutu političkih nauka i u elitnoj Nacionalnoj školi administracije (ENA).

Godine 2008. pridružuje se kući "Rotšilf & Si", gde četiri godine radi kao investicioni bankar, a prvi put je "ukus vlasti" osetio pod Olandom kome je postao ekonomski savetnik, da bi 2014. preuzeo i dužnost ministra ekonomije.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR