IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
 BORBA U SRBIJI JE SVAKI DAN ! OBELEŽAVAMO Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji je ustanovila UN, obeležava se danas, 25. novembra.

U znak sećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo.1999. godine, Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan, koji se u svetu obeležava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma – globalna, svetska kampanja koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta, a koja se završava 10. Decembra, Danom ljudskih prava.

U Srbiji je stanje ALARMANTNO! Od početka ove godine, zbog nasilja u porodici izrečeno je ukupno 23.118 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na konferenciji povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

- Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke - dodao je Stefanović.

Istovremeno ministar je podvukao i najavio da će predložiti pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elementima nasilja.

- U sledećoj fazi ostaje da se u rešavanje problema nasilja u porodici značajnije uključi društvo, jer još nismo na nivou da se to shvata kao veliki problem. Treba da gradimo društvo koje odbacuje nasilje i prijavljuje svaki slučaj kako bi broj žrtava bio manji - zaključio je Stefanović.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR