IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
nato bombardovanje ministar jovanovic politika.html

Živadin Jovanović, ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije koji je predvodio Ministarstvo spoljnih poslova SR Jugoaslavije tokom neuspešnih pregovora sa kosovskim Albancima uz učešće Sjedinjenih Država u proleće 1999. godine u Rambujeu u Francuskoj, nakon čega je usledilo bombardovanje SRJ od strane NATO-a objašnjava za portal zašto nije bilo načina da se izbegne NATO agresija.

Živadin Jovanović, izjavio je da nije bilo načina da se izbegne NATO agresija, jer je imala globalni geopolitički značaj za agresore, takođe bombardovanje Jugoslavije 1999. godine od strane NATO saveza bilo je neizbežno zbog planova Severnoatlantskog saveza da se proširi prema Rusiji, dodao je bivši ministar spoljnih SR Jugoslavije.

„Nije bilo načina da se izbegne NATO agresija, jer je imala globalni geopolitički značaj za agresore. Oni su hteli da pokažu svoju snagu uprkos međunarodnom pravu i UN-u, da dobiju otvoren prostor za primenu strategije vojne ekspanzije na jugoistok“, rekao je bivši ministar spoljnih poslova za RIA Novosti.

„S druge strane, bio im je potreban presedan kako bi mogli globalizovati intervencionizam izvan sistema UN-a bez konsultacija sa Savetom bezbednosti UN-a. To je bio pokušaj da se uspostavi baza na Balkanu kako bi, kako kažu, ispravili grešku bivšeg američkog predsednika i bivšeg vrhovnog komandanta savezničke vojske Dvajta Ajzenhauera tokom Drugog svetskog rata i približili njihove baze zapadnim granicama Rusije“, rekao je Jovanović.

Bivši ministar je dodao da su nakon NATO agresije u blizini grada Uroševca na Kosovu i Metohiji izgradili najveću vojnu bazu na evropskom kontinentu – „Bondstil“.

„Ovo je bila prva karika u lancu niza novih američkih baza. Zatim su u Bugarskoj otvorene četiri američke vojne baze, četiri u Rumuniji, još nekoliko na Baltičkom moru i tako dalje. Nikakvi ustupci ne bi ih zadovoljili i nisu bili uporedivi sa geopolitičkim ciljevima Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a. Agresiju je bilo nemoguće izbeći“, naglasio je Jovanović.

Jovanović je dodao da Jugoslavija nikome nije pretila u tom trenutku, te da Beograd nije očekivao da će poraziti NATO, nego da je pokušao da se zaštiti od svake agresije.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR