IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
POŽARI U GRČKOJ: PALILI ZBOG DESTABILIZACIJE DRŽAVE ??

Vatrogasci sumnjaju u spremnost državnih službi za vanredne situacije ! Sve ukazuje da su razmerama požara doprineli odsustvo plana za vanredne situacije i zatečenost države na početku sezone visokog rizika od požara.

BIBLIJSKA KATASTROFA U GRČKOJ - neviđeni požari koji su buknuli na oko 15 različitih lokacija prema zvaničnim podacima, odneli su za sada - preko 100 žrtava, a povređenih ili s posledicama gušenja od dima više je od 156, od kojih je 11 priključeno na aparate. Broj žrtava se stalno uvećava. Za sada nema zvaničnih informacija šta je uzrok požara, mnogi veruju da su podmetnuti pa s tim u vezi grčka policija istražuje mogućnost da je neko podmetnuo barem deo njih, s obzirom na to da je vatra gotovo istovremeno buknula na čak 15-ak lokacija.

Ministar za civilnu zaštitu Nikos Toskas sugerisao je u ponedeljak tako nešto, navodeći da su tri od četiri požara ugašena u nedelju na gotovo istom mestu gde je počela vatra u ponedeljak - na obroncima planine Penteli, a zatim se proširila ka obali. "Ti požari nisu slučajni", rekao je on.

Zvaničnici Vatrogasne službe ukazuju da je za nepostojanje plana za vanrednu situaciju kriva regionalna vlast poluostrva Atike, na kojem je Atina, a postoji i odgovornost Generalnog sekretarijata (ministarstva) za civilnu zaštitu koji je zadužen za koordinaciju svih nadležnih organa.


Povodom glasina i tvrdnji da su požari bili "planirana organizovana paljevina", oficiri Vatrogasne službe kažu da usred letnje sezone požara nije neuobičajeno da ih bude čak i deset dnevno samo na Atiki. Atinski dnevnik Katimerini prenosi da vatrogasni oficiri ne prihvataju procene vladinih zvaničnika o "organizovanom planu paljevine radi destabilizacije" Grčke.

Pored toga, 23. jul je bio prvi dan zvanično proglašenog perioda opasnosti od požara uz indeks rizika 4 (od mogućih 5) u Atini i okolini, a "državni aparat je ipak pokazao da je iznenađen požarima". "Očigledno je da je reakcija na požar kod Matija bila odložena. Sve snage su bile u Kineti i nisu očekivali da će na Atici izbiti još jedna vatra", komentarišu vatrogasni zvaničnici.

Kako su istrage u toku otkriće se uzrok ovih katastrofa velikih razmera tačnije Vrhovni sud Grčke pokrenuo je 24. jula istragu požara, sa više stotina žrtava, koji i dalje gori kod Atine.

Autor – I.S.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR