SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
puc cg politika

Pretres navodnog pokušaja puča u Crnoj Gori trajao je svega desetak minuta jer je odbrana zatražila izuzeće tužilaca, što je odbijeno. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je zahtev za izuzeće glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i postupajućeg tužioca Saše Čađenovića.

Zakazano suđenje za danas 20.07.2017., odložilo je veće sudije Suzane Mugoše za Septembar za suđenje optuženima za navodno planiranje terorizma 16. oktobra, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Ona je saopštila da je današnji pretres odgođen i da će biti nastavljen 6. septembra u devet sati.

Optuženi su: lider Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, Andrija Mandić, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef tamošnje Žandarmerije Bratislav Dikić.

Ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu sudi se u odsustvu.
puc cg
Na spisku optuženih su i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koje su pravosudni organi Srbije odbili da izruče Crnoj Gori.

Specijalno državno tužilaštvo, odnosno tužilac Milivoje Katnić, tereti ih da su 16. oktobra 2016. godine „planirali krvoproliće u Podgorici, nasilno preuzimanje vlasti, ubistvo građana i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića”.

Jedan od optuženih lidera Demokratskog fronta Milan Knežević nakon odloženog suđenja je izjavio: „Radi se o politički montiranom procesu protiv DF-a, protiv predstavnika srpskog naroda u Crnoj Gori, sa ciljem da se najjači opozicioni savez zabrani zbog svega onoga što propagiramo, a odnosilo se na oktobarske izbore, na održavanje referenduma o NATO-u, vojnu neutralnost Crne Gore, ukidanju sankcija Rusiji i povlačenje sramne odluke o priznavanju tzv. Kosova.”

Jedan od optuženih lidera Demokratskog fronta Milan Knežević nakon odloženog suđenja je izjavio:

Lider Nove srpske demokratije, optuženi Andrija Mandić nam je rekao da je suđenje pokazalo, kao što će i naredna pokazati, da „Tužilaštvo Crne Gore, koje treba da dokaže krivicu, izlazi sa lažnim dokazima u montiranom političkom progonu protiv lidera koji su se usprotivili samovlašću i teroru crnogorske vlasti i mentora sa Zapada”. „Istorija se u Crnoj Gori često zna ponoviti i ovaj proces najviše liči na onaj bombaški iz 1907. godine. I ovde, kao i tada, radi se o montiranom političkom procesu”, rekao je Mandić.

Izjavu advokata pogledajte na snimku
Ovo je prvi put u istoriji crnogorskog sudstva, da su sudski proces – suđenje liderima Demokratskog fronta i grupi ruskih i srpskih državljana za navodni pokušaj državnog udara na dan izbora 16. oktobra prošle godine – prenosile uživo brojne televizijske kuće.

Izvor: dopisnici iz CG

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR