IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE

OSUDE STIŽU SA SVIH STRANA! Kolege su protestovale u Podgorici. Intenzivno se traga za proćelavim muškarcem koji je novinarku "Vijesti" ranio u nogu. Muškarac koji je pucao imao je najmanje dva pomagača, tvrdi Olivera Lakić.

Kako navode kolege iz Podgorice POLICIJA vodi opsežnu istragu tražeći proćelavog muškarca srednje građe i visine 175 centimetara, za koga se sumnja da je u utorak oko 21 sat, iz pištolja pucao u Oliveru Lakić, novinarku crnogorskih "Vijesti". Nakon što je na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, ispred zgrade u kojoj stanuje, ranjena u nogu, Olivera je uspela da vidi kako sa revolverašem beže još najmanje dva muškarca.

Prostor oko zgrade u kojoj ona stanuje pokriven je nadzornim kamerama koje bi mogle, ukoliko su bile u funkciji, da pomognu istrazi. Lekari Kliničkog centra saopštili su da je Lakićeva zadobila prostrelnu ranu desne potkolenica i da životno nije ugrožena.

Dvadesetak minuta pre ranjavanja Olivera je iz redakcije prevezla koleginicu na Stari aerodrom, posle čega je put nastavila ka kući. Ni slutila nije šta joj se sprema. U policiji tvrde da je napadač pobegao kroz haustor, dok su u jednom obližnjem grmlju inspektori pronašli ručnu lampu.

VUJANOVIĆ: OČEKUJEM EFIKASNU ISTRAGU

PREDSEDNIK Crne Gore Filip Vujanović najoštrije je osudio oružani napad na novinarku Oliveru Lakić, doživljavajući ga i kao napad na slobodu medija koja je jedan od važnih temelja demokratskog društva. - Predsednik očekuje efikasnu istragu kojom će se otkriti izvršioci i eventualni nalogodavci uz njihovo najstrože kažnjavanje - navedeno je iz kabineta Vujanovića. Premijer Duško Marković poručio je da od nadležnih zahteva brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eventualni saučesnici i nalogodavci. Događaj je osudio i šef parlamenta Ivan Brajović.

Napad je naišao na osudu najviših državnih funkcionera i evropskih zvaničnika, ali je i podigao na noge "sedmu silu" u Crnoj Gori. Nekoliko stotina građana okupilo se danas oko 11 časova ispred zgrade Vlade Crne Gore protestujući protiv ovog napada. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Stop nasilju", "Situacija je vanredna", "Za život bez straha". Pored novinara, došli su i predstavnici opozicije, nevladinog sektora. Direktor "Vijesti" Željko Ivanović je saopštio da se Olivera oseća dobro. - Mislim da tonemo u jednu rupu, u jedan bezdan. Ne možemo se nadati nečem pozitivnom, naročito nakon svega što se desilo posle prethodnog napada na Oliveru - kazao je Ivanović. - Ovaj napad je 25. "jubilarni" na novinare i imovinu "Vijesti", od kojih nijedan nije rasvetljen do kraja.

Gotovo na istom mestu i u isto vreme Olivera je pre šest godina napadnuta dok je otvarala ulazna vrata zgrade u kojoj stanuje. Ona je pisala seriju istraživačkih tekstova o poslovanju fabrike duvana "Tara" u Mojkovcu i poslovanju firme "Montenegro tabako kompani", a bavila se i istraživanjem sumnjivih poslova u kojima su, kako je navodila, bili povezani i službenici policije i ANB.

Nakon tih tekstova usledile su pretnje, da bi u martu 2012. bila i fizički napadnuta. Crnogorsko tužilaštvo je procesuiralo većinu ljudi koji su pretili Lakićevoj, ali su izostali odgovori na pitanje ko su bili nalogodavci pretnji i napada.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja ima više od 8.000 članova, najoštrije je osudila brutalni napad na Oliveru Lakić. Navode da je to već treći slučaj napada i pretnji novinarima u Crnoj Gori u 2018. godini, a čak deseti od početka 2017.

Autor – I.S.

Izvor: VIJESTI CG

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR