SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
milenko jovanov

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov ima jasnu poruku za one koji se premišljaju u SNS i za nezadovoljne koalicione partnere. Kaže da shodno tome kako Dragan Marković Palma i ostali budu glasali, zavisiće da li su deo vladajuće većine ili opozicije

* Da li i Vi pripadate onom delu SNS koji su nezadovoljni činjenicom da će Ana Brnabić biti premijer? Imate li razumevanje za te kolege iz stranke?

- Izuzetno sam zadovoljan predlogom Aleksandra Vučića i mislim da je doneo odličnu odluku. Sa više aspekata odličnu. Što se Vašeg drugog pitanja tiče, mogu da razumem nečiju ambiciju. To je u redu, to je legitimno, normalno i prirodno. Ipak, ne razumem nikoga ko svoj partikularni interes stavlja ispred opšteg interesa. Taj deo mi nikada nije bio jasan i za takve stavove nikada nisam imao razumevanja. Svako od nas bi trebao da, pre nego što kaže gde vidi sebe, razmisli i kaže gde vidi Srbiju i pošteno sagleda da li je ispunjenje bilo kakve lične ambicije u skladu sa onim što je interes Srbije, doprinosi njenom napretku, ili je samo ispunjenje ličnog hira.

* Kako gledate na odluku predsednika Srbije da poverenje pokloni baš njoj, a ne nekom ko je iz SNS?

- Aleksandar Vučić je više puta svojim delima, a ne tradicionalnom srpskim političkim sportom zvanim busanje u grudi, pokazao i dokazao da se pri donošenju odluka rukovodi isključivo interesima države Srbije. Najveći interes danas je da Srbija nastavi da ide onim stazama koje je Vučić prokrčio i utabao. Dakle, da se očuva unutrašnja politička stabilnost, da se nastavi dijalog i saradnja sa zemljama u regionu i svetu i da se nastavi dalji ekonomski oporavak i rast. To su i ciljevi Srpske napredne stranke. Potpuno je logično imati puno poverenje u sud onoga ko je tu politiku definisao i više nego uspešno sprovodio.

* Premijerka nema pravo na izgovore

- “Ana Brnabić će imati dobru polaznu osnovu. Vučić joj ostavlja sve suprotno od onoga što je on zatekao kada je došao u Vladu. Umesto razvaljene države pred bankrotom, ostavlja joj uređene javne finansije i budžet u suficitu 20 milijardi dinara. Ostavlja joj šezdeset novih fabrika i duplo manju stopu nezaposlenosti u odnosu na 26 odsto koje je zatekao. Ostavlja joj Železaru u Smederevu koja radi, a ostavlja i 138 kilometra auto-puta, obnovljene škole, bolnice i ambulante po čitavoj Srbiji. Najmanje što je za očekivati je da se od takve polazne osnove postižu jednako dobri rezultati kao i u proteklih pet godina. Potpuno je svejedno iz kog sveta dolazite na mesto predsednika Vlade, jer su politika i ciljevi jasno definisani, imate na raspolaganju mehanizme i alate da te ciljeve dosegnete, a jedino na šta nemate pravo su izgovori i neuspeh. Možda deluje surovo, ali je tako”, kaže Jovanov

* Očekujete li da svi poslanici sa liste SNS glasaju za Brnabićevu kao premijera, ili ne bi trebalo da im se zameri ako budu glasali po savesti?

- Čekajte, znači ko glasa protiv Vučićevog predloga, glasa po savesti? Rekao bih da je potpuno obrnuto i da onaj ko glasa za izbor Ane Brnabić, glasa po savesti, a svako iz SNS ko misli da glasa protiv od savesti nema ni “s”. Jer šta bi glasanje protiv Vučićevog predloga zapravo značilo? Značilo bi da neki ljudi podržavaju izbor Aleksandra Vučića da baš oni dobiju poslanički mandat i tada, po njihovom sudu, Vučić, naravno, dobro procenjuje. Pa naravno da za takvo ponašanje nemam razumevanja, jer ono pokazuje licemerje i nepoštovanje i predsednika države, ali i Srpske napredne stranke čiji su, makar formalno, članovi. Zato smatram da svakome ko tako razmišlja treba omogućiti da na naredne izbore lepo izađe sam, pa neka pokaže koliko vredi.

* Dragan Marković Palma odmah je rekao da Brnabić nije njegov premijer, i da neće glasati za nju.

- To je pre svega stvar odluke gospodina Markovića i njegove stranke. Lično, ne znam ni za jedan primer da je neka stranka postala deo vladajuće koalicije tako što je glasala protiv izbora Vlade. Glasanje za izbor Vlade, uz glasanje za budžet, jeste "kondicio sine qva non" da bi neka stranka bila deo vladajuće koalicije. U tom smislu, mislim da će sam gospodin Marković i njegova stranka svojim glasanjem odrediti svoju poziciju, odnosno da li su deo vladajuće većine, ili su u opoziciji.

Izvor: sns.org.rs

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR