SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
Vlada Srbije gradi Srpsku kuću: Uskoro sve srpske institucije pod jednim krovom

Vlada Srbije donijela je odluku da finansira izgradnju Srpske kuće u Podgorici pod čijim krovom će se naći institucije koje čuvaju srpsku kulturu, prenijeli su mediji u Srbiji.

To je rezultat dogovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji su prije šest mjeseci definisali strategiju zaštite srpskog nasleđa i identiteta.

Taj projekat odavno postoji, ali crnogorske vlasti nisu izdvojile novac za njegovu izgradnju. Zato je Vlada Srbije odlučila da pomogne izgradnju Srpske kuće. Vučić je prihvatio ideju koju su mu predložili predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori o objedinjavanju svih institucija na jednom mjestu, pišu srpski mediji. Za ovaj projekat Vlada će izdvojiti 419 miliona dinara (3,4 miliona evra).

Predsjednik NSD Andrija Mandić je napomenuo da će ubuduće institucije koje njeguju srpsku kulturu i tradiciju imati uslove za rad.
„Riječ je prije svega o Matici srpskoj, Institutu za srpsku kulturu, Srpskom nacionalnom savjetu, Udruženju književnika srpskog naroda. Tu će biti i srpska televizija, radio, novine, portali, ali i Srpski kulturni centar i druge institucije koje su važne za očuvanje tradicije našeg naroda.

Do Vidovdana će cijeli projekat biti završen i predstavljen javnosti. Tako će se stvoriti uslovi da nasleđe Sv. Petra Cetinjskog i dinastije Petrović održavamo u izvornom obliku, braneći našu tradiciju i njegujući identitet srpske Crne Gore“, naglasio je Mandić.

On je istakao da je samo šest mjeseci nakon što je ovu ideju predstavio Vučiću, ona pretvorena u stvarnost.

„Za razliku od Vučića, crnogorska vlast je to izbjegavala iako u Crnoj Gori živi najmanje 30% Srba. Taj režim na razne načine sprovodi sistemsko obespravljivanje srpskog naroda. Ovakav potez Srbije je za mene, ali i za cijeli srpski narod u Crnoj Gori, znak da nismo prepušteni sami sebi i da matica brine o nama“, prenijele su njegove riječi srpski mediji.

Izvor: in4s.net

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR