IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
TRAMP GUBI SPOR, NOVINAR POBEĐUJE! SUD NAREDIO BELOJ KUĆI DA ODMAH VRATI AKREDITACIJU NOVINARU AKOSTI

Nedavno, u utorak CNN je podneo tužbu protiv američkog predsednika Donalda Trampa i nekoliko njegovih pomoćnika, tražeći vraćanje novinarske akreditacije za Belu kuću reporteru te medijske kuće Džimu Akosti. Sudija Timoti Keli uvažio je zahtev advokata CNN da se Akosti privremeno vrati novinarska akreditacija kako bi mogao da nastavi da radi svoj posao, dok će konačna odluka suda o tome i o tužbi CNN protiv Trampove administracije za kršenje Akostinog prava na slobodu govora biti doneta nakon redovnog postupka.

CNN tuži Trumpa, šefa kabineta Džona Kelija, portparolku Bele kuće Saru Sanders, njenog zamenika Bila Šajna, šefa tajne službe Džozefa Klensija i službenika koji je Akosti oduzeo akreditaciju prošle srede, a čiji se identitet još ne zna.

Tužba je odgovor na postupak Bele kuće koja je suspendovala Akostinu akreditaciju za konferencije za novinare. U tužbi se navodi da je zabranom povređen prvi i peti amandman američkog ustava, koji garantuju slobodu govora.

CNN je dobio podršku desetak najvećih nacionalnih medijskih kompanija, uključujući i onu rivalskog Foks njuza za pokretanje tužbe i ostvarivanje prava novinara Akoste. U raspravi pred sudom advokati CNN su tvrdili da je Bela kuća oduzimanjem akreditacije želela da kazni Akostu jer se ne slaže s njegovim izveštavanjem.

Obrazlažući odluku sudija Timoti Keli naveo je da sve ukazuje da je Akosti oduzeta akreditacija bez upozorenja i mogućnosti da uloži prigovor, ali je i primetio da Bela kuća u pravdanju svog poteza nije sve vreme bila dosledna.

„Vratimo se na posao“, poručio je Džim Akosta okupljenim novinarima nakon što je saopštena odluka po kojoj će moći da nastavi s izveštavanjem iz Bele kuće, dok portparolka Sara Senders izjavila je da će Bela kuća postupiti po odluci suda i privremeno vratiti akreditaciju novinaru CNN. Ona je takođe ocenila da je današnjom odlukom sud potvrdio da Prvi amandman ne garantuje apsolutno pravo na pristup Beloj kući.

CNN reporter Jim Acosta says "let's go back to work" after a federal judge orders the Trump White House to immediately restore his press pass. https://t.co/YViYDej81z pic.twitter.com/yQ1xrcYypp

— ABC News Politics (@ABCPolitics) November 16, 2018

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR