May 29, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Kabinet predsednika CG: Crna Gora je 2012. god. dobila SPOR pred Evropskim sudom za ljudska prava, protiv SPC; ZAHTEV SPC – NEOSNOVAN

Polemika, buka, strasti, protesti … oko donetog zakona o slobodi vjeroispovijesti u CG SE I DALJE NE STIŠAVAJU. Priča je dobila i pravnu konotaciju koja izlazi iz okvira i Srbije i Crne Gore.

Na konstatacije – Nikole Selakovića, pravnika i generalnog sekretara predsednika Srbije, koji je izjavio juče da sve što je Ðukanović izneo je pravno neosnovano i da nije validno, a i takođe da su najrelevantnija međunarodna pravna tela, poput Savjeta Evrope “pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, naročito SPC” danas je stigao zvaničan odgovor iz KABINERA PREDSEDNIKA CRNE GORE – MILA DJUKANOVIĆA.

Iz Kabineta podsećaju da je sud u Strazburu zaključio “da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminisana od strane države Crne Gore”.

“Naprotiv, Crna Gora je 2012. godine upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim tijelom Savjeta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori. Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali “postojeću imovinu” niti “legitimno očekivanje” za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali”.

“Iz odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina miliona eura, zapravo državna imovina” “Iz ove odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina miliona eura, zapravo državna imovina. Okolnost da se ovoj tužbi Srpske pravoslavne crkve tada pridružila Republika Srbija nije ni tada nimalo pomogla podnosiocima tužbe i oni su taj spor protiv Crne Gore izgubili.

Tom prilikom, Republika Srbija, koja se pridružila tužbi, iznijela je čitav arsenal poznatih tvrdnji o viševjekovnom bivstvovanju SPC u Crnoj Gori i o tome da je SPC isključivi vlasnik pravoslavnih vjerskih objekata u našoj državi, za koje je izričito tvrdila da predstavljaju istorijske spomenike isključivo srpskog naroda. Međutim, kao ni danas, tako ni tada, za to nijesu ponudili pravno valjane dokaze”, navodi se u reagovanju na jučerašnju konstataciju.

Autor: I.S.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2016. - 2022. | Newsphere by AF themes.