October 17, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Grenel poručio da će se SAD povući ukoliko dve strane ne postignu dogovor!

Specijalni izaslanik predsednika SAD-a za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel boravio je ovih dana u Beogradu i Prištini, gde se susreo sa predsednicima Srbije i Albanije i preneo jasne poruke politike predsednika Trampa i SAD-a.

Grenel je došao ovde sa jasnim ciljem, a to je da se napravi konačni pomak u odnosima dve države koji bi vodio ka rešenju pitanja Kosova. U suprotnom, Amerika će se povući iz ovog spora.

 ,,Vizija predsednika Trampa se upravo dešava. Prednjače poslovna zajednica i fokus na otvaranje novih radnih mesta” – izjavio je Grenel.

Prema njegovim navodima, bitno je uspostaviti dobre ekonomske veze koji bi vodili normalizaciji odnosa. Napori da se ovo postigne vide se i u tome što su američki zvaničnici posredovali u postizanju dogovora o avionskom saobraćaju između Beograda i Prištine, posle 21 godine.

,,Takse moraju biti ukinute, a kampanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova mora da se zaustavi. Moramo da se krećemo u pravcu privrede, otvaranja novih radnih mesta, a to znači i ukidanje taksi koje će dovesti do većeg bogatstva i normalnije situacije kad je u pitanju trgovina. Svi smo se na to usmerili i uveren sam da idemo u tom pravcu” – rekao je Grenel na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Vučićem, i zaključio:

,,Strane će mi reći šta misle i šta žele. Ja pokušavam da se usmerim na bolju budućnost ljudi na Kosovu i Srbiji. Da prenesem nešto od one energije koju imamo u SAD, da politička pitanja stavimo u stranu i da se usredsredimo na privredu.”

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić ocenio je razgovor sa Grenelom kao otvoren, iskren i značajno okrenut ekonomskom povezivanju regiona. On se ovom prilikom zahvalio predsedniku Trampu na posvećenoj pažnji:

,,Znam da to bez nekih drugih stvari neće lako ići, ali želim javno da kažem da Tramp ima otvoren poziv da poseti Srbiju. Nigde u Evropi ga neće dočekati takvo gostoprimstvo kao ovde u Srbiji i to vam kao odgovoran čovek garantujem. Molim vas da to prenesete vašem predsedniku.” – poručio je Grenelu.

Na kraju, o tome kakve utiske je stekao tokom boravka, Grenel je rekao:

,,Cenim iskrenost Vučića, kao i Tačija i svih partijskih lidera na Kosovu. Osećam da su shvatili hitnost situacije. Razumeli su „mali prozor“ koji im je otvorio Tramp.”

Ide se ka tome da se uspostave i železničke veze, o kojima će u Berlinu razgovarati albanski i srpski zvaničnici koje predvodi Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM. On je izjavio: ,,Ne bavimo se novim Dejtonima, već ekonomskim pitanjima i time kako da se građanima Srbije na KiM olakša život.”

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.