October 25, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Ministarstvo prosvete uvodi novu raspodelu budžetskih mesta na fakultetima; nekim smerovima preti gašenje

Od naredne godine, budžetske kvote za upis studenata određivaće se po studijskim programima – što znači da će programi za koje je prethodnih godina bilo smanjeno interesovanje primati manji broj studenata, a neki programi će se i ukinuti.

,,Studijski programi će biti finansirani, ali će obaveza visokoškolske ustanove biti preispitivanje opstanka programa za kojima ne postoji tražnja, niti interes države da u njih ulaže. Kod nekih studijskih programa evidentne su značajne razlike u tome koliko se realno upisuje studenata u odnosu na budžetska mesta. Upravo u odnosu na taj broj neupisanih, biće planirana smanjenja. Analize će se bazirati na podacima iz tri poslednja junska upisna roka, na osnovu čega će biti donete odluke” – navode u Ministarstvu prosvete, koje je formiralo komisiju za pripremu upisa na studije za školsku 2020/21. godinu.

Naime, kako saopštavaju, ove reforme se sprovede kako u interesu visokoškolskih ustanova, tako i u interesu Ministarstva i države odnosno tržišta rada.

,,Postoje studijski programi za koje ne postoji značajno interesovanje, ali ukoliko su oni važni za državu, država će ih finansirati. Takođe, potrebno je uzeti u obzir planove regionalnog razvoja, kako bi obrazovanje kadrova bilo u skladu sa politikom razvoja države” – kažu u Ministarstvu i dodaju:

,,Preispitivanje opravdanosti određenih studijskih programa i traženog broja studenata na njima, inače, i obaveza svih visokoškolskih ustanova, koje to treba da rade kroz proces samovrednovanja, u skladu sa Pravilnikom Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje o standardima za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta VŠU i studijskih programa.”

S druge strane, dekani srpskih fakulteta smatraju da bi država trebalo da  stimuliše i “oživi” neke smerove za koje je slabo interesovanje, umesto da smanjuje broj budžetskih mesta.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.