October 23, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

,,Srbiji je neophodan mir” – Vučić na sastanku sa Srbima iz regiona o trenutnim dešavanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je jutros u Beogradu predstavnike Srba iz regiona, sa kojima je održan sastanak na temu dešavanja u BiH i Crnoj Gori.

Predsednik je počeo izlaganje rečenicom: ,,Srbiji je neophodan mir, više od svega”.

U duhu toga obratio se regionalnim zvaničnicima: ,,Moja molba zbog situacije u BiH, predsedniku Dodiku i predsednici Cvijanović, da imaju u vidu interes našeg naroda. Razumem sve sa čim se suočavaju. Predsednik Dodik nas je obavestio da se iza toga krije da se Republici Srpskoj uzmu i šume i vode, ali zamolio sam da se sve radi pravno, demokratski i kroz institucije“.

Vučić smatra da se naša zemlja nalazi pred opasnošću onih koji žele da je označe krivom:

 „Juče sam po prvi put konačno shvatio da i Ramuša Haradinaj kada je uvodio takse Srbiji nije bio sasvim sam, već je bilo i onih koji nisu imali ništa protiv toga u međunarodnoj zajednici. O tome ću sigurno nekada kasnije govoriti, kao što je sigurno da nije slučajno nekom palo na pamet da SPC proglasi pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kao i što nije nekom palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH“ i otvara pitanja:

,, „Je l’ ikome u Srbiji bio interes uvođenje taksi? To je bio način suzbijanje ekonomske snage Srbije. Izgubili smo između 0,4 i 0,5 odsto rasta, jer da nije bilo taksi imali bi rast od 5 odsto. Zašto je neko iz sveta želeo da Srbiju svede da bude malo ispred ostalih u regionu, a ne mnogo?“

Takođe, izričito je naglasio da to neće dozvoliti: ,,Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo RS, koja nikada nije imala takvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost“.

Što se tiče BiH rekao je da Srbija podržava Dejtonski sporazum i integritet BiH, kao i integritet Republike Srpske:

,,Trudimo se da se držimo jedinstva, suviše smo mali da bismo smeli da se ponašamo neodgovorno, kako su se neki od mojih prethodnika ponašali“.

Predsednik je završio izlaganje najavom da će sastanci biti češći i zahvalio se patrijarhu Irineju na pozivu za jedinstvo:

,,Nismo veliki narod, ali da možemo da opstanemo u ovim prilikama u regionu i svetu samo ako budemo jedinstveni i to u dobrom, a ne u lošem. To nas je spašavalo i omogućavalo da izađemo iz velikih kriza i to će nam pomoći i danas, nažalost kada mnoge naše komšije i moćnici sveta na nas gledaju nekim posebnim pogledom i pretpostavkom o nama“, poručio je patrijah Irinej.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.