October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Stoltenberg poručio da NATO podržava Tursku i osuđuje napade u Idlibu

Generalni sekretar NATO alijanse, Jens Stoltenberg izjavio je da se NATO solidariše sa Turskom i osuđuje napade sirijske vojske i Rusije u Idlibu.

Stoltenberg je ovo saopštio na konferenciji za novinare koja je održana posle hitnog sastanka koji je inicirala Turska. Sastanak je sazvan nakon napada u Idlibu u kome su poginuli pripadnici turske vojske.  

,,Solidarišemo se sa Turskom. Alijansa je osudila napade sirijskog režima i Rusije u Idlibu. Pozivam ih da obustave ofanzivu i da poštuju Međunarodni zakon i da podrže napore Ujedinjenih nacija da se dođe do mirnog rešenja” kaže sekretar povodom vazdušnih napada u kojima su poginula 33 turska vojnika.

,,Ova situacija mora da se smiri i pozivamo da se ponovo vrati na snagu dogovor o prekidu vatre iz 2018. godine kako bi se sprečilo pogoršanje situacije, ali i da se dozvoli pristup humanitarcima kako bi se pomoglo zatočenim ljudima u Idlibu” poručio je Stoltenberg.

Generalni sekretar je rekao da će NATO pružiti pomoć Turskoj u vidu slanja avaks aviona koji će patrolirati vazdušnim prostorom.

,,Turska je važan saveznik i član NATO. Alijansa će nastaviti da podržava Tursku, kao što je jačanje vazdušne odbrane Turske. Ovo će pomoći Turskoj da se odbrani od eventualnih raketnih napada iz Sirije” zaključio je Stoltenberg.

,,Osvetićemo naše hrabre vojnike”

Ali ni Turska neće ostati dužna Siriji – kako kaže Fahrettin Altun, šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsednika : ,,Naše aktivnosti na sirijskom području će se nastaviti dok ne budu polomljene ruke koje su se okomile na našu zastavu.”

,,Osvetićemo naše hrabre vojnike”, rekao je zvaničnik Altun i dodao:

,,Svi poznati položaji (sirijskog) režima su pod paljbom naših kopnenih i zračnih jedinica.”

Na kraju, zvaničnik Altun je uputio poziv međunarodnoj zajednici, Rusiji i Iranu, saveznicima Damaska, da “pokažu odgovornost” i “zaustave zločine protiv čovečnosti koje čini režim.”

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.