October 17, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

PREDIZBORNA KAMPANJA je počela, aktivisti IDU OD VRATA DO VRATA (VIDEO) ! Izbori 26. aprila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je raspisao parlamentarne izbore koji su zakazani za 26. april 2020. godine.

,,Upravo sam u skladu sa Ustavom raspisao izbore za narodne poslanike za 26. april 2020. godine. Svim učesnicima želim puno uspeha i da na dan izbora bude demokratska atmosfera” poručio je predsednik.

Predsednik je u obraćanju medijima izjavio da će ovo biti najduža kampanja do sada jer će trajati više od 50 dana što je dovoljno da svaka stranka predstavi svoj program.

Dalje, obratio se građanima i rekao da svojom voljom odaberu predstavnike u parlamentu, da misle na budućnost i odluče o njoj.

Međutim, mediji navode da je predizborna kampanja počela ranije i da se verovatno neće mnogo razlikovati od prethodnih u tom smislu što glavne teme duži niz godina nisu rešene. Pa tako, goruća pitanja zaposlenosti, plate i sve veći ,,odliv mozgova“ biće više zastupljena od problema Kosova, evropskih integracija i borbe protiv kriminala. Kao moguće nove teme javljaju se migrantska politika i mogući bojkot.

Ivo Čolović iz Centra za slobodne izbore i demokratiju rekao je za medije da će ekonomska pitanja biti pretežno zastupljena:

,,Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da su nezaposlenost i niska primanja i dalje ključni problemi koji muče većinu građana. Takođe, sve više se priča od odlasku mladih iz Srbije, a to će, po svemu sudeći, biti jedna od glavnih tema i kampanje vladajuće koalicije.“

Po pitanju kosovskog problema, Čolović kaže: ,,To je tema koja ne zavisi samo od trenutne vlasti pa ni od Srbije. Ukoliko EU i SAD budu insistirali na toj temi i ona će dominirati tokom kampanje. Slično je i sa pitanjem migranata. Videćemo kako će se odvijati ta tema i koliko će migranata u narednom periodu doći u region. Ali opet to pitanje ne zavisi samo od Srbije, niti mislim da će bilo ko od stranaka profitirati na potenciranju te teme.“

Prema objavljenim informacijama u jedinstveni birački spisak upisano je 6,8 miliona birača (4,8 živi u Srbiji). Ove godine cenzus je smanjen na 3%.

Republička izborna komisija je objavila u januaru da će glasački listić biti roze boje, a kontrolni, tj za proveru ispravnosti glasačke kutije biće tirkizne. Takođe, stranke koje žele da učestvuju na izborima treba da liste dostave RIK-u 15 dana pre održavanja izbora.

KO UČESTVUJE NA IZBORIMA

Srpska napredna stranka usvojila je na sednici listu za izbore, koja će stajati pod nazivom ,,Aleksandar Vučić- Za našu decu“. Sa njima na listi će biti SDPS Rasima Ljajića, PUPS i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Zanimljivo je da će SPS izaći odvojeno od SNS-a na izbore, ali u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom i Draganom Markovićem Palmom.

Na izbore bi trebalo da izađe stranka SPAS Aleksandra Šapića, Pokret ,,Metla (većinom članovi DSS-a i SMS-a), kao i radikalna stranka i ,,Zavetnici”.

Takođe, na listi će se naći i ,,Vojvođanski front” sastavljen od  Lige socijaldemokrata Vojvodine i manjih partija, onda organizacija ,,Srbija 21”, a najveća senzacija je odluka pokreta ,,1 od 5 miliona” da učestvuje na izborima. Dalje, tu će biti i Srpska desnica Miše Vacića, pokret ,,Levijatan” i ultradesničar Goran Davidović Firer.

U neizvesnosti je još učešće Nove stranke Zorana Živkovića i LDP-a Čedomira Jovanovića.

Poznate su i stranke koje neće izaći na izbore – prva među njima Savez za Srbiju, koji čine  Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka Vuka Jeremića i Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa. Njih prate stranke PSG; ,,Dosta je Bilo” Saše Radulovića i inicijativa ,,Ne davimo Beograd”.

,,Kampanja od vrata od vrata”

Početak predizborne kampanje utiče na birače u tom smislu što kreću da se vrše ankete, istraživanja da li i ko za koga glasa, što su aktivnosti za koje bivši poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, advokat Rodoljub Šabić kaže da ugrožavaju prava građana na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti i nespremnost odgovornih da ta prava štite.

,,Mnogi građani s punim pravom reaguju na stranačke aktivnosti koje se predstavljaju kao kampanja od vrata do vrata. Objašnjenja tipa „pa tako je to svuda“ nisu korektna ni prihvatljiva“ kaže Šabić koji dalje smatra:

,,Indikativno je da je godinama unazad, u više zakona, bilo pokušaja da se građani zaštite od maltretiranja, odnosno od „nasrtljivog marketniga“ prodavaca roba i usluga, ali da nikad ništa ni slično nije pokušano u vezi sa aktivnostima političkih stranaka.“

Prethodni zaštitnik dalje kaže da su reakcije vlasti samo pro forme: ,,Poseban problem su svakako sumnje da stranački aktivisti raspolažu ličnim podacima građana iz baza podataka ustanovljenih za potrebe organa vlasti. Ti podaci ne samo da bi im morali biti nedostupni nego posedovanje i obrada tih podataka predstavlja kažnjivo, čak i krivično delo a reakcije nadležnih izostaju“.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.