October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Preminuo Borislav Bora Stanković, košarkaška legenda

Bora Stanković, legenda košarkaškog sveta preminuo je u Beogradu u svojoj 95-toj godini.

Bora je jedan od osnivača KK Crvena zvezda, reprezentativac Jugoslavije i košarkaš koji je dao prvi koš u istoriji Svetskih prvenstava.

Stanković je rođen 9. jula 1925, godine u Bihaću. U ranoj mladosti se preselio u Beograd gde je diplomirao veterinu na Beogradskom univerzitetu. Kao inspektor je radio 11 godina u opštini Palilula.

Bora je igrao u beogradskim klubovima Železničar, Crvena zvezda (dve šampionske titule) i Partizan do 1953. Za nacionalnu selekciju je igrao od 1950. do 1953. i odigrao 36 utakmica.

Nakon povlačenja, Stanković je postao trener prvo u Partizanu a potom u OKK Beogradu gde je ostao čitavu deceniju. Sa OKK Beogradom je osvojio 4 prvenstva Jugoslavije. Zatim je postao trener italijanskog kluba Oransoda, sa kojim je osvojio prvenstvo Italije.

Od 1954. Stanković je bio predsednik Takmičarske komisije Košarkaškog saveza Jugoslavije, a potom od 1956. do 1966. generalni sekretar.

 Na mestu generalnog sekretara Međunarodne košarkaške federacije nalazio se od 1976. do 2002. Stanković je od 1978. i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Odlikovan je nemačkim Zaslužnim krstom, francuskom Legijom časti i Ordenom za Jugoslaviju prvog stepena. U Košarkašku kuću slavnih uveden je 1991. a u FIBA kuću slavnih 2007.

Bio je savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića za sport.

Imao je jednu ćerku, dvoje unučadi i dvoje praunučadi.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.