October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Stoltenberg: NATO JE SPREMAN! OBUZDAVAMO RUSIJU I BORIMO SE PROTIV COVID19 VIRUSA

Generalni sekretar NATO ALIJANSE ~ Jens Stoltenberg, govorio je 14.04.2020 na zakazanoj medijskoj konferenciji kako će "NATO nastaviti pomagati članicama saveza u borbi s pandemijom koronavirusa a i baviti se obuzdavanjem Rusije.

Generalni sekretar NATO ALIJANSE ~ Jens Stoltenberg, govorio je 14.04.2020 na zakazanoj medijskoj konferenciji kako će “NATO nastaviti pomagati članicama saveza u borbi s pandemijom koronavirusa a i baviti se obuzdavanjem Rusije.

Tom prilikom Stoltenberg je izjavio :

„Mi vidimo kako Rusija zadržava svoju vojnu snagu uz granice s NATO-om, između ostalog i u Crnomorskoj regiji, jača vojno prisustvo na Krimu i jača Crnomorsku flotu. Rusija nastavlja pomagati dobrovoljcima na Istoku Ukrajine. Mi smo reagovali na to pre pandemije, u vreme pandemije i ja očekujem da će tako biti i nakon pandemije. Zato NATO namerava pomagati svojim zemljama u borbi s koronavirusom, ali takođe i ispunjavati svoje ključne obveze o očuvanju sigurnosti članica saveza“ .

Pritom je izjavio kako će NATO povećati svoju vojnu snagu u Crnomorskoj regiji, pre svega kopneno i pomorsko prisustvo u Rumunjskoj, a takođe i usko sarađivati i s regionalnim partnerima – Ukrajinom i Gruzijom.

Tokom konferencije Stoltenberga su pitali, hoće li NATO savez pomoći Rusiji u borbi s koronavirusom jer ona pruža humanitarnu pomoć članicama NATO saveza – Italiji i SAD-u? Stoltenberg je odgovorio sledeće:

„Rusiju niko nije molio za pomoć. Ja sada obraćam pažnju na to kako koordinirati potporu državama članicama NATO-a. Stanje u Rusiji ukazuje kako se radi o globalnoj krizi, zajedničkom izazovu i mi moramo reagovati na nju zajedno“. U tom je smislu kazao kako će jedina tema predstojeće video-konferencije ministara obrane NATO saveza 15. Aprila biti borba s koronavirusom. NATO će odrediti koje zemlje imaju slobodne medicinske resurse i koje države imaju slobodne prometne mogućnosti za njihovu dostavu nezbrinutima .

Postavlja se pitanje da li suviše zavisimo od proizvodnje u inostranstvu, da li je potrebno da pravimo više te opreme u našim zemljama“, rekao je Stoltenberg na onlajn konferenciji za novinare. 

Glavni zadatak saveza ogleda se u osiguranju sigurnosti gotovo 1 milijarde ljudi, kazao je Stoltenberg, dodavši kako članice čak niti ne pomišljaju na smanjenje rashoda za obranu zbog nastale pandemije. Nakon toga je ponovio kako je jedna od glavnih ugrozitelja sigurnosti za NATO i dalje Rusija i njene „odlučne aktivnosti“ kojima podriva suverenitet Ukrajine i jača svoju prisutnost u Siriji. Zato članice saveza i dalje moraju očuvati nužnu koncentraciju vojnih snaga čak i u uslovima ove zdravstvene krize.

Uočeni su pokušaji da se korišćenjem dezinformacija zdravstvena kriza iskoristi u propagandne svrhe“, rekao je Stoltenberg i najavio da će se ministri odbrane članica alijanse tom temom baviti na sutrašnjoj video konfereniji. 

Razgovaraćemo o načinu da odgovorimo na dezinformacije, propagandu i pokušaje da nas razjedine. Najbolji način je upoznavanje sa činjenicama, sa istinom“, izjavio je Stoltenberg, uz ocenu da su slobodni, otvoreni i nezavisni mediji najbolje oružje protiv dezinformacija – zaključio je Stoltenberg .

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.