October 25, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

IZ UGLA EKSPERTA – ŽIVADINA JOVANOVIĆA: Konfrontacija sa KINOM nije održiva, Vašington ima pogrešan pristup!

Za radio “Sputnjik” svoje stručno viđenje trenutne situacije u svetu i komentar o svim aktuelnim zbivanjima, međunarodnim zaoštravanjima u jeku PANDEMIJE, kao i o nastaloj velikoj ekonomskoj krizi... dao je BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE JUGOSLAVIJE I AMBASADOR - ŽIVADIN JOVANOVIĆ.

Za radio “Sputnjik” svoje stručno viđenje trenutne situacije u svetu i komentar o svim aktuelnim zbivanjima, međunarodnim zaoštravanjima u jeku PANDEMIJE, kao i o nastaloj velikoj ekonomskoj krizi… dao je BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE JUGOSLAVIJE I AMBASADOR – ŽIVADIN JOVANOVIĆ.

Svoje izlaganje počinje sa osvrtom na PANDEMIJU IZAZVANU COVID19 VIRUSOM.

„Situacija u kojoj se nalazimo zahteva globalnu saradnju – a ne konfrontaciju jer se time pandemija Covid 19 zasigurno ne može pobediti niti rešiti velika ekonomska kriza. Prirodno bi bilo da orijentaciju na saradnju i koordinaciju napora predvode glavne svetske sile“, komentariše Živadin Jovanović.

„Vašington se, ipak, opredelio za pogrešan pristup, pokušavajući da optuživanjem Kine skrene pažnju sa sopstvenih problema – od početnog potcenjivanja opasnosti i kašnjenja sa merama, od neslavne prve pozicije u svetu po broju zaraženih i preminulih do porasta broja nezaposlenih na preko 25 miliona ljudi.“

Naročitu pažnju s tim u vezi privlači upadljiv izostanak ozbiljne evropske podrške američkim zahtevima prema Kini.

Takvu podršku, uveren je Živadin Jovanović, ne treba ni očekivati, ne samo zbog odnosa evropskih zemalja s Kinom već i zato što je „Trampova administracija do sada već u velikoj meri zakomplikovala i oslabila transatlantsku osovinu, tako da, izuzev Velike Britanije, nema iole ozbiljnije evropske države koja bi sada stala iza zahteva SAD za stvaranje anti-kineske koalicije. To se videlo i na nedavnom sastanku G7, koja nije uspela da usvoji zajedničko saopštenje zato što evropske članice ove grupe nisu prihvatile američki zahtev da se COVID-19 nazove kineskim virusom.“

U svakom slučaju, u svetlu ovog rata rečima, dalja perspektiva odnosa Vašingtona i Pekinga čini se i još neizvesnijom nego što je bila pre izbijanja pandemije; prognoze su u međuvremenu postale do te mere pesimističke da, primera radi, Stiven Rouč, profesor sa Jejla i nekadašnji glavni ekonomista banke „Morgan Stenli“, već piše o „kraju američko-kineskih odnosa“ i navodi da su dve zemlje „zarobljene u igri optuživanja iz koje nema lakog izlaza“.

Politika konfrontacije s Kinom nije održiva, ne može doneti koristi nikome – ni svetskim odnosima, ni savladavanju pandemije, ni SAD-u, ni Trampu, osim, možda, i to vrlo privremeno, vojno-industrijskom kompleksu. Zaoštravanje sa Kinom bi vodilo u slepu ulicu,“ uveren je Živadin Jovanović.

Na drugoj strani, logično bi došlo do daljeg jačanja strateškog partnerstva Rusije i Kine, do još veće koordinacije njihovih strateških aktivnosti.
Ekonomska kriza i preokupiranost Zapada sopstvenim problemima uputiće mnoge zemlje sveta, pre svega zemlje u razvoju, na još prisniju saradnju sa Kinom, posebno u okviru Inicijative Pojasa i Puta, smatra Jovanović.

Što se tiče EU, iskustva iz najkritičnijeg perioda borbe protiv pandemije, upućuju na zakljucak da će, pored 17 zemalja centralne, istočne i jugo-istočne Evrope koje već niz godina uspešno sarađuju u formatu 17+1, osnovano je predvideti da će i više drugih članica EU biti još otvorenije za saradnju sa Kinom (Italija, Francuska, Španija), odnosno, da neće biti spremne da učestvuju u zaoštravanju prema Kini.

SAD, pri svim svojim unutrašnjim podelama i neizvesnostima koje je period pandemije dalje zaoštrio, teško da će imati odgovore na globalne izazove, pogotovu za konfrontaciju sa Kinom koja bi se neminovno pretvorila u globalno pogoršanje.

Realno je očekivati da će iskustva iz borbe sa pandemijom i ubrzana pomeranja na globalnom planu još više udaljiti Evropu od Amerike, osim, razume se, VB. I zato bi za sve, počev od same Amerike, bilo najbolje da se, umesto konfrontacije sa Kinom ili s bilo kojom drugom silom, koncentrišu na saradnju, partnerstvo i dijalog. I to što pre, da ne bi došlo do tačke iza koje nema povratka.

Korak ka izlazu, predstavljalo bi prihvatanje inicijative ruskog predsednika Putina za samit velike petorice stalnih članica SB UN – zaključio je Živadin Jovanović.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.