October 23, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

RADNI KOLEKTIVI RIZIK! NOVOM UREDBOM ĆE SE KAŽNJAVATI I POSLODAVCI I ZAPOSLENI;VIRUS PRISUTAN

Ministarstvo za rad i zapošljavane je pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

Virus je još prisutan, pandemija još traje ! Krizni štab, stručnjaci saglasni su u jednom – najrizičniji su radni kolektivi . Beleži se trend rasta obolelih u Smederevu, u fabrici „Kajzen”, žarišta su i u Vranju i Leskovcu, juče je došlo do povećanja broja pacijenata u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu…

Nema opuštanja, pandemija još traje i beleži se blagi trend rasta. U Srbiji koronavirusom su zaražene ukupno 11.092 osobe od kojih je preminulo 238, dok je izlečeno 5.699 ljudi. Hospitalizovano je 665 pacijenata, a na respiratorima je njih 12.  U poslednja 24 časa njih 68 su potvrđeni, testiranjem, kao novi zaraženi slučajevi.

U Smederevu je zabeleženo još 14 slučajeva koronavirusa, a zaražena su još dva radnika fabrike „Kajzen”. U toj fabrici sada je 21 zaraženi i to je žarište virusa u tom gradu. Smederevo ukupno beleži 131 slučaj od početka epidemije.

“Za prenošenje koronavirusa trenutno su najrizičniji zatvoreni prostori u kojima ljudi provode više sati, poput radnih kolektiva, zbog čega je došlo do nastanka žarišta u Vranju i Leskovcu”, rekla je juče zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović – Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Evidentira se i broj zaraženih u pozorištu u Zaječaru, te je Imunolog Srđa Janković jutros za medije izjavio da se u ovom trenutku testiraju njihovi kontakti. Misli da će to ostati lokalizovano na taj kolektiv i članove njihove primarne porodice.

“Nova žarišta su očekivana i tamo se odmah reaguje tako što se steže protivepidemijski obruč oko njih”, naveo je Janković.

Prema poslednjim informacijama Ministrarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih trenutno je prisustvo virusa kovid19 potvrđeno kod 126 korisnika, dok je 486 izlečeno, i 33 zaposlena, a oporavilo se njih 182.

Stoga, Ministarstvo za rad i zapošljavane je pripremilo predlog uredbe koja se odnosi na sprečavanje rizika izloženosti zaposlenih koronavirusu.

Tim povodom ~ Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane, je gostovala jutros u Dnevniku na RTS-a i izjavila kako u Ministarstvu veruju da će na narednoj sednici Vlade ta uredba i biti usvojena, jer smo do sada imali uredbe koje su se odnosile samo na određene delatnosti trgovina, ugostiteljskih objekata i gradilišta.

“Ovom uredbom to proširujemo i na sve ostale poslodavce i na sve druge delatnosti”, kazala je Furtula.

Prema njenim rečima, za sve poslodavce i zaposlene biće obavezno da na ulazu u radni prostor izvrše dezinfekciju, da ukoliko je moguće poslodavac oraganizuje poslove tako što će uvesti drugu i treću smenu, da u zatvorenom prostoru ako je nemoguće obezbediti udaljenost između zaposlenih obavezno koriste zaštitne maske.

Epidemija je još uvek tu. Ovo što Vlada ublažava mere ne znači da trebamo da se opustimo, sve do onog trenutka dok se epidemija ne odjavi”, istakla je Furtula.

Navodi da klima uređaji u određenim industrijama moraju da rade.

“U određenim tehnološkim procesima to je neizvodljivo. Savetujemo poslodavcima da u takvim slučajevima organizuju drugačije rad tako da na takvim mestima bude mali broj zaposlenih”, istakla je Furtula.

Ističe da su uredbom propisane kazne.

Za poslodavce je to od 50.000 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara. Do sada nismo imali kazne za poslodavce, ali je pokrenuto osam prekršajnih i jedna krivična prijava tokom vanrednog stanja. Nakon usvajanja uredbe i inspekcija će nastaviti da kontroliše primenu mera bezbednosti i zdravlja na radu još jače nego što je to bio slučaj do sada”, zaključila je Furtula.

Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučajeva.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.