September 28, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Prevoz se više ne pravda do sume od 3.988 dinara; Minist. finansija: Bus Plus i gorivo se više ne oporezuju!

Stavka Zakona o porezu na lični dohodak koja se tiče oporezivanja sredstava koja zaposleni dobijaju za prevoz od preduzeća u kojima rade je sada izmenjena, kako javljaju iz Ministarstva. Ovo znači da poslodavci više neće morati računima od goriva i računima plaćenih mesečnih voznih kartica da pravdaju troškove koje su namenili za pokrivanje tih ličnih izdataka zaposlenih.

Međutim, ovaj stav važi samo za iznose do 3.988 dinara mesečno tj. naknada za troškove prevoza neoporeziva je do sume od 3.988 dinara, bez uslovljavanja dokumentovanim računom za gorivo ili prevoznom kartom u javnom saobraćaju.

U ranijim mesecima su se računovođe bunile protiv posebnog isplaćivanja sredstava za prevoz, jer bi im to udvostručivalo posao, te je Ministarstvo odlučilo da ukine bilo kakve dodatne obavezne dokumente na osnovu kojih se oporezuje lični dohodak do 3.988 dinara.

U korist radnika, Računovodstvena komora Srbije je nekoliko puta prošle godine apelovala na Ministarstvo da dokumentovani troškovi za prevoz unazađuju napore u digitalizaciji koje Srbija čini.

Dakle, poslodavac ili preduzetnik na troškove prevoza iznad 3.988 dinara mesečno mora obračunati i platiti porez na tu zaradu i to po stopi od 10 posto, kao što je bilo i ranijih godina.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.