October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Da li su Turska i Grčka na ivici rata ? Borel: Turska odmah da prekine bušenje !

Opasno se zaoštravaju strane; spor između Turske i Grčke se produbljuje proteklih nedelja zbog prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u Mediteranu, čak je prošle nedelje došlo i do manjeg sudara između grčkih i turskih brodova.

Turska se oglušila o bilo koje pretnje i upozorenja, te najavila da će njen istraživački brod Javuz nastaviti sa operacijama u spornim vodama Mediterana nadomak Kipra do sredine septembra.

I sam turski predsednik ~ Erdogan je juče izjavio da jezik pretnji i sankcija “neće odvratiti Tursku” da zaštiti svoja zakonska prava; te su nastavili sa istom praksom, pa će Brod Javuz biti u pratnji još tri turska broda, iako se u upozorenju iz EU kaže da se “svi brodovi nedvosmisleno upozoravaju da ne plove u tom području“. Sada je umešan još i Egipat.

– Turski planovi za istraživanje naftnih rezervi u Mediteranu odnose se i na delove morskog pojasa koji pripada Egiptu, odnosno Kipru i to dodatno podiže tenzije – upozorio je evropski šef diplomatije Žozep Borel i pozvao Tursku da bez odlaganja obustavi sve aktivnosti u tom delu Mediterana i počne dijalog.

„Ova akcija je podriva napore za obnavljanje dijaloga i pregovora i postizanje deeskalacije, što je jedini put ka stabilnosti i trajnim rešenjima“, naveo je Borel u izjavi koju je prenela diplomatska služba EU (EEAS) .

Međutim Grci nisu dobili podršku na vanrednom sastanku EU ! Danas tokom vanrednog zasedanja EU, putem videokonferencije održan je sastanak.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora EU, Grčka i uprava Kiparskih Grka tražili su da se osude koraci Turske u istočnom Mediteranu, ali o tome nije donešena zajednička odluka.

Odluka je doneta samo da će Unija uvesti sankcije Belorusiji ali ništa za TURSKU.

Mnoge zemlje članice uključujući i glavnu Nemačku, nisu podržali ovakav predlog, te nije ni administracija EU u celosti.

Borrell je nakon sastanka na društvenim mrežama objavio da se solidarišu sa Grčkom i Kiprom te je pozvao Tursku na dijalog i smanjenje napetosti, što smo već citirali.


REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.