October 23, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

NEMA VIŠE ORGANIZOVANOG PUTOVANJA! SRBIJA OD 1. OKTOBRA NEMA VIŠE TURISTIČKE AGENCIJE! ISTIČU LICENCE

Kako smo došli do ove tačke, zašto država nije “stala” i podržala organizotore putovanja, zašto nije uvedena druga pravna regulativa i nije došlo do produženje licenci … mnoga su pitanja koja se nameću redakciji i novinarima.

Kako je preneto medijima “SRBIJA od sutra više neće imati nijednu turističku agenciju sa licencom organizatora putovanja”, što znači da nijedna turistička agencija, u Srbiji od 1. oktobra 2020. neće moći da proda više nijedan aranžman.

Naime zbog ovog radikalnog reza je došlo upavo zbog PANDEMIJE, CELE SITUACIJE I AGONIJE KOJA TRAJE OD POČETKA GODINE, pa je usled toga više od 70 odsto turističkih agencija ostalo dužno za premiju osiguravajućim kućama, a osiguravajuće kuće više ne žele, zbog navodnog velikog rizika, da izdaju polise osiguranja, te agencije automatski gube pravo na produžetak licence, koja ističe upravo 1. Oktobra 2020.

Kako nezvanično saznajemo ~ Udruženje turističkih agencija ANTAS podnelo je i prijavu protiv osiguravajućih kuća Komisiji za zaštitu konkurencije.

Država se za sada nije se mešala, a uvek je isticala da u Srbiji postoji 480 organizatora putovanja, za šta nadležni smatraju da je to i suviše veliki broj onih koji se bave ovim poslom.

Prema rečima ministra turizma Rasima Ljajića, razgovara se sa osiguravajućim kućama kako bi se pronašlo neko rešenje tj. bar da “produže na još tri meseca, pa da urade procenu rizika.”

– Osiguravajuće kuće nisu htele da izdaju polise osiguranja na godinu dana, već samo za period od januara do oktobra – rekao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

– Nikakvu opciju sada nemamo. Od sutra ne mogu da se zaključe novi ugovori, ali sve što je dogovoreno do 30. septembra biće i realizovano, jer to je pokriveno osiguranjem i nema veze sa ovim. Bankarske garancije, iako su predviđene, nisu moguće, jer nema ko da bude nosilac toga odnosno onoga ko će je aktivirati, ukoliko zatreba. S druge strane, turističke agencije duguju osiguravajućim kućama, ali to ne može da bude razlog prekida saradnje.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.