October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ZVANIČNO PROGLAŠENA POBEDA DŽOA BAJDENA! EVO KO SU DŽO I DŽIL BAJDEN ( info)

Nezapamćeni, krajnje napeti predsednički izbori u Americi 2020. upravo su se završili kada je večeras zvanično proglašena pobeda DŽOA BAJDENA sa čak 290 glasova. Demokratski kandidat Džo Bajden 46. je predsednik SAD!

Osvajanjem Pensilvanije, Bajden je dobio još 20 presudnih elektora tj. elek. glasova.

Pensilvanija je ključna na ovim izborima. Živim u Delaveru, ali sin sam Pensilvanije, rođen u Skrentonu“, istakao je Bajden. 

Iako rođen u Americi, Bajden ima evropske korene, jer mu je otac englesko-francusko-irskog porekla, a majka mu je Irkinja. Nakon Džona Kenedija, Bajden je tek drugi katolik na čelu SAD-a. 

Bajden će se u Belu kuću useliti kao najstariji šef Sjedinjenih Američkih Država u istoriji.

Ima neverovatno iskustvo jer je Bajden decenijama deo vašingtonskog establišmenta.  Senator je više od 35 godina (od 1973. do 2009), zatim potpredsednik SAD od 2009. do 2017. godine. U Gornji dom Kongresa (Senat) prvi put je ušao 1972. godine.

Osim bogate karijere, koja je išla samo uzlaznom putanjom kao glavni adut ovog predsedničkog kandidata je njegov preživljen istinski bol, životno iskustvo, gorka životna škola, smisao za empatiju i velika porodična tragedija.

U novembru 1972. proslavio je izbor za američkog senatora, kao peti najmlađi u istoriji, okružen presrećnom porodicom. Mesec dana kasnije, njegova supruga i ćerka poginule su u automobilskoj nesreći, dok su mu dva sina bila povređena. Ta tragedija, kao i smrt najstarijeg sina 2015. godine, povećale su njegovu empatičnost. Saosećanje je pretvorio u svoj zaštitni znak. Godine 2020. drži se jednako ponosno kao i na početku karijere i nastupa jednako strastveno.

Sin Bo Bajden je umro 2015. godine, od posledica karcinoma na mozgu. Džo Bajden od 1977. godine živi u braku sa Džil Bajden (69) sa kojom ima ćerku Ešli. Ima i troje dece iz prvog braka. 

Novi američki predsednik je strastveni zaljubljenik u automobile, a sladoled mu je omiljena poslastica. Kao dečak je imao problema s mucanjem.

Prva dama DŽIL je još interesantnijeg profila.

Džil Džejkobs je rođena u junu 1951. godine u američkoj državi Nju Džerzi. Najstarija od pet sestara, odrasla je u filadelfijskom predgrađu Vilou Grov.

Pre nego što se udala za Džoa, bila je udata za bivšeg fudbalera iz koledž lige Bila Stivensona.

Džil kaže da ju je sa Džoom upoznao njegov brat 1975. godine. U to vreme on je bio senator, dok je ona još uvek bila na fakultetu.

„Bila sam na četvrtoj godini i izlazila sam sa momcima u džinsu, klompama i majicama sa kratkim rukavima, a on mi je došao na vrata u sportskom sakou i mokasinama i ja sam pomislila: ‘Bože, ovo nikad neće funkcionisati, ni za milion godina.’ Bio je devet godina stariji od mene!

Rekla je da ju je Džo zaprosio pet puta pre nego što je pristala.

„Nisam mogla da dozvolim da Džoova deca izgube još jednu majku. Zato sam morala da budem 100 posto sigurna“, objasnila je ona.

Njih dvoje su se venčali u Njujorku 1977. godine. Njihova ćerka Ešli rođena je 1981. godine.

„Znam da će on, ako poverimo ovu zemlju Džou, uraditi za vašu porodicu sve ono što je uradio za našu – ujediniće nas, učiniti nas celim, povesti napred kad nam je najpotrebnije, održati obećanje koje Amerika pruža svima nama“, rekla je ona.

Šezdesetdevetogodišnja gospođa Bajden je provela decenije radeći kao nastavnica.

Ima univerzitetsku diplomu i dva mastera, a stekla je i doktorat iz pedagogije na Univerzitetu u Delaveru 2007. godine.

Pre nego što se preselila u Vašington, držala je časove u centru za više obrazovanje u američkoj državi Delaver, u javnoj srednjoj školi i psihijatrijskoj bolnici za adolescente.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.