October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

STRUČNJACI TVRDE:”PRAKTIČNO DA NEMAMO TUŽILAŠTVO” ! DA LI ĆE OVA IZJAVA IZAZVATI “ZEMLJOTRES” U PRAVOSUĐU ???

Predsednik Višeg suda u Beogradu, kako navode pojedini mediji kao jedan od vodećih ljudi, najuticajnijih ljudi srpskog pravosuđa i te pravosudne instance, u intervjuu za portal “KRIK” IZJAVIO JE DANAS JAVNO, OTVORENO, DIREKTNO ONO ŠTO POTAJNO MISLI SVAKI advokat, pravni stručnjak ili pak stranka u postupku tj. građani, a to je da “PRAKTIČNO SRBIJA NEMA TUŽILAŠTVO”, koje bi trebalo da bude stub i potpora svakog demokratskog, slobodnog, modernog, pravno-uređenog društva !

„Da se ne lažemo, mi nemamo nijedan slučaj visoke korupcije u Višem sudu. Ja nisam u situaciji da vam kažem – mi smo imali člana srpske vlade, mi smo imali direktora javnog preduzeća (kojima se sudi)”, kaže u intervjuu za KRIK Aleksandar Stepanović.

Ističe da je tužilaštvo odgovorno što se ne sudi korumpiranim političarima.

„Ono što sud radi je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (Republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila.”

“Osnovni zadatak tužilaštva je da prati šta mediji izveštavaju i da vidi da li ima osnovane sumnje u nešto od toga i da prikupi potrebna obaveštenja.” 

U intervju za KRIK kaže da se nalazi na meti jer je počeo otvoreno da govori o pritiscima na sudstvo na sastancima sa međunarodnim organizacijama, kao i u medijima.

„Politički pritisak se ogleda u jednom frekventnom komentarisanju sudskih postupaka koji nisu okončani, od najviših predstavnika vlasti. Ta vrsta komentarisanja je vrsta diskreditacije nosilaca pravosudnih funkcija”, kaže Stepanović.

Bitno je istaći da je Poverenik za informacije od javnog značaja u Godišnjem izveštaju za 2019. godinu, ocenio је Viši sud u Beogradu kao najbolji primer dobre prakse u kategoriji sudova u izradi Informatora o radu. Međunarodne organizacije su prepoznale visoki stepen transparentnosti u radu Višeg suda.

I advokat i predsednik Resornog odbora za pravosuđe Stranke slobode i pravde (SSP) Vladimir Todorić izjavio je da je tačno sve što je portalu KRIK rekao Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, da “praktično nemamo tužilaštvo”.

“Stepanović je rekao da mi praktično nemamo tužilaštvo i da nema nijednog suđenja funkcionerima za korupciju poslednjih osam godina”, naveo je on.

Te reči, smatra Todorić, bi “morale da izazovu zemljotres ne samo u pravosuđu, već u čitavoj državi jer ih je izgovorio čovek koji vodi najznačajniju pravosudnu instancu u Srbiji”.

Todorić je objasnio da je “tužilaštvo brana i filter, jer pokreće procese i odlučuje da li će optužnica stajati pet godina u fioci i da li će to biti sredstvo ucene i pritiska protiv nekoga”, dakle: “Ili ćemo procesuirati ili nećemo, to postaje stvar političke volje”, zaključio je Todorić.

Izvor : PORTAL KRIK

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.