October 25, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

“KOSOVO” U KRIZI! BIRA SE TREĆA VLADA ZA MANJE OD GODINU DANA; SPORAZUM SA SRBIJOM NI NA VIDIKU !! ZAKLJUČCI SA ODRŽANE DISKUSIJE …

Danas je održana onlajn diskusija sa temom – „Nova godina, stari dijalog” u vezi postizanje sporazuma Prištine i Beograda.

Diskusija je organizovana u okviru projekta „Promocija dobro obaveštenog procesa i učesnika u završnoj fazi dijaloga Kosovo i Srbije“ koji su podržali švajcarska i nemačka ambasada na Kosovu, a koju organizuje Demokratski institut Kosova. U debati su učestvovali Agron Bajrami, Miodrag Milićević i Bodo Veber, kao stručnjaci za dijalog i srodna pitanja, kao i drugi predstavnici civilnog društva.

Zaključci su da je odluka Ustavnog suda o neustavnoj vladi zakasnila i da je trebalo da bude doneta u avgustu, da se pozicija Kosova u daljem dijalogu ne bi komplikovala dalje u procesu dijaloga kao i da je postizanje sporazuma Prištine i Beograda u roku od nekoliko meseci gotovo nemoguće.

Navodi se u i zaključku sa online diskusije da Vašingtonski sporazum ostaje nejasan u pogledu primene i da nije sveobuhvatan, konačan i za uzajamno priznanje.

„Pritisak ili žurba Trampove administracije i njegovog izaslanika (Ričarda) Grenela da postignu brz dogovor pre izbora u Americi doveli su do pada Kurtijeve vlade i izbora Hotijeve vlade, na načine koji su i tada osporavani. Sad imamo svrgavanje Hotijeve vlade jer više nije potrebna nakon postignutog sporazuma u Vašingtonu“, rekao je Bajrami.

Izvršni direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Milićević tokom debate akcentovao je na normalizaciju odnosa te da ista predstavljaju važan element ovog procesa. Takođe Milićević je preporučio da se dijalog Kosova i Srbije odvija u Prištini i Beogradu, a ne u Briselu.

Odlučujući faktor koji koči uspostavljanje normalizacije i dogovora jeste i PANDEMIJA izazvana KORONA VIRUSOM.

-“Faktor koji će igrati ulogu u ovom pogledu, nesumnjivo je pandemija, jer će vlade dati prioritet borbi protiv korona virusa”, zaključuli su tokom ove bitne diskusije za budućnost KOSOVA I METOHIJE.

“KOSOVO” U KRIZI, BIRA TREĆU PO REDU VLADU ZA GODINU DANA

KOSOVO SE SPREMA OPET ZA NOVE IZBORE, koji moraju da budu održani u narednih 40 dana.

Odlukom Ustavnog suda koja je oborila Vladu Kosova uvela je Prištinu u još jedne izbore. Kosovo će tako dobiti treći kabinet za godinu dana, a jedno od prvih pitanja koje se nameće je – da li to znači povratak bivšeg premijera i lidera opozicionog “Samoopredeljenja” Aljbina Kurtija kao jednog od najozbiljnijih igrača ???

Odlaskom bivšeg kosovskog predsednika ~ Hašima Tačija u Hag i od kada je podneo ostavku 5. novembra, jer je optužen za zločine na KiM kao pripadnik OVK, kriza se produbljuje iako je tek izabrani Hoti od tada pa sve do danas pokušavao da spase Prištinu od novih izbora, a kako je glas poslanika Etema Arifija proglašen nevažećim jer je tada imao pravosnažnu presudu za krivično delo pa i s obzirom na to da je Arifijev glas bio presudan za formiranje te Hotijeve vlade, uslediće NOVI IZBORI NA KOSOVU.

Kasno sinoć Ustavni sud je saopštio zvaničnu odluku: ”lice osuđeno pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine za krivično delo ne može biti kandidat za poslanika ili da stekne važeći mandat“.

Što pre bi trebalo da se povrati poverenje građana, obnovi legitimnost institucija i kako bi se dobilo rukovodstvo koje bi izvuklo Prištinu iz aktuelne krize -rekao je Kurti. Dodao je i da će, pre nego što da svoj odgovor, a povodom ostalih detalja odluke Ustavnog suda, sačekati punu presudu.

Istovremeno, američka ambasada u Prištini pozvala je sve stranke i institucije na Kosovu da poštuju odluke Ustavnog suda i obezbede da građani odaberu svoje predstavnike putem slobodnih, poštenih, mirnih izbora.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.