October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

FRAPANTNO – svaka treća porodilja je nezaposlena tj. više od 24.000 PORODILJA u Srbiji je NEZAPOSLENO !!

Prema poslednjim dostupnim podacima zvanične statistike – svaka treća žena koja rađa dete u Srbiji je – nezaposlena !

Iako su urađene neke izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su omogućile nezaposlenima da ostvare pravo na naknadu po osnovu rođenja i nege deteta, najveći broj nezaposlenih porodilja neće dobiti ovu naknadu.

Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije Centar za demokratijui sagovornica INFOSTUDA je izjavila :

– “Razlog je što naknadu po osnovu rođenja i nege deteta mogu da ostvare nezaposlene žene koje su u prethodnih 18 meseci imale prihode na koje su plaćeni doprinosi, ali je uslov da u momentu rođenja deteta nisu ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti. Dakle, sve nezaposlene porodilje koje su u tom statusu duže od 18 meseci nemaju pravo na naknadu, dok nezaposlene koje primaju novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti nastavljaju da primaju tu naknadu za vreme porodiljskog odnosno odsustva za vreme nege deteta” – objašnjava Bradaš.

Bradaš i dodaje da prema poslednjim objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku (Demografska statistika) u 2019. godini bilo je 24.375 majki koje u trenutku rađanja deteta nisu imale zaposlenje (13.745 nezaposlenih i 10.630 neaktivnih). To znači da je svaka treća žena koja je rodila dete u 2019. godini bila bez posla.

Jovana Ružičić, osnivačica Centra za mame ističe da je situacija u kojoj su nezaposlene majke u Srbiji višestruko teška, da su nezaposlene apsolutno ugrožene jer, prvo – nemaju sredstava, a drugo, jer u tom periodu kada imaju dete od nekoliko meseci, ne mogu da traže posao.

Jedina podrška i pomoć je, navodi – ona koju dobijaju i sve druge majke, bez obzira na radni status.

To je roditeljski dodatak, koji država isplaćuje za svaku prvu, drugu, treću i četvrtu rođenu bebu u porodici – navodi Ružičić.

Kako ističe sagovornica Jovana Ružičić, a kako je prvobitno objavio INFOSTUD, rešenja za izlaz iz ove situacije ipak ima, smatra Jovana.

– Na prvom mestu treba omogućiti da se u vrtić upišu sva deca koju roditelji žele da prijave. Jer, nezaposlene majke će duže ostati nezaposlene ako ne mogu decu da upišu u vrtić. Drugo, treba omogućiti smanjivanje poreza i doprinosa koji se plaćaju na platu svih mama koje se zapošljavaju posle porodiljskog, ili se vraćaju sa porodiljskog na svoje poslove. Ovi nameti treba da budu niži tokom godinu dana, što će omogućiti poslodavcu konkretne uštede, nezaposlenim mamama posao, a onim zaposlenim sigurnost da neće biti otpuštene kada se na svoj posao vrate. Dakle, posle vrtića najvažnije je poreska stimulacija poslodavaca kako bi im se isplatilo da zaposle mamu malog deteta – objašnjava Jovana Ružičić.

Pored ova dva osnovna uslova, neophodno je da na sve načine, svaki dan, promovišemo rodnu ravnopravnost.

– Da dete nije samo mamino, već je i tatino. Da mame nisu jedine koje moraju apsolutno sve da rade. I četvrto – treba uvesti pravilo da ista pozicija u firmi nosi i istu platu, bez obzira da li na njoj radi muškarac ili žena – zaključuje Jovana Ružičić.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.