October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

NAJVEĆI DRŽAVNICI I KRALJICA ČESTITALI NEZAVISNOST KOSOVA koji obeležavaju 17.02.21.! VUČIĆ ZABRINUT, INFO

Uoči 17. februara, Dana nezavisnosti Kosova, mnogobrojni državnici već su čestitali isti dan – nezavisnosti Kosova, a među prvima našli su se PREDSEDNIK USA – DŽOZEF BAJDEN, Nemački predsednik – Valter Štajnmajer, predsednik Francuske – Emanuel Makron, britanska kraljica – Elizabeta Druga, italijanski predsednik – Serđo Matarela, zatim čestitke su uputili i kraljevi Švedske i Belgije, predsednici Švajcarske i Hrvatske…itd.

Čestitke su uglavnom adresirane na v.d. predsednika, Vjosu Osmani, koja je dobila mnogobrojne čestitke stranih državnika, već navedenih.

Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, čestitao je trinaestu godišnjicu nezavisnosti Kosova, poručivši tamošnjim zvaničnicima da ostanu posvećeni izgradnji nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

Sjedinjene Države sa radošću iščekuju saradnju sa novom Vladom Kosova pred kojom je veliki posao uključujući postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom”, ukazano je u pismu američkog predsednika Bajdena koje je objavilo Predsedništvo Kosova.

BAJDEN DALJE NAVODI – Uključujući postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji podrazumeva medjusobno priznanje, jačanje vladavine zakona, borba protiv pandemije, ekonomski oporavak i izgradnja bolje budućnosti za sve građane Kosova, navedeno je u pismu američkog predsednika.

U tekstu je precizirano i da Sjedinjene Države ostaju posvećen partner Kosovu u tim nastojanjima.

Vjosa Osmani je primila čestitku i od britanske kraljice Elizabete Druge koja je izrazila nadu u prevazilaženje izazova pandemije.

Nemački predsednik Valter Štajnmajer je u telegramu naglasio napredak Kosova u procesu evropskih integracija.

„Odlučne i održive reforme za jačanje i vladavinu zakona, kao i normalizacija odnosa sa Srbijom i dalje su ključne za nastavak tog puta. Obnavljanje dijaloga prošle godine uz posredovanje EU bio je važan korak“, navodi se u telegramu nemačkog predsednika.

Dok je naš predsednik za NEMAČKI “BILD”, večeras izjavio da je neophodno pronaći kompromisno rešenje za kosovsko pitanje i da na tome teško radimo, a da će na osnovu onoga što vidi danas, posebno nakon što je na dužnost stupio novi predsednik SAD Džozef Bajden, ponovo biti pritisak samo na Srbiju.

Zato sam zabrinut. Ako želimo održati mir, ako želimo da dođe više investitora iz Nemačke, onda su nam potrebna održiva rešenja. Ne verujem u zamrznute konflikte, za razliku od većine ljudi ovde, jer uvek postoji opasnost da jednog dana dođe neko i odmrzne ih – zaključio je predsednik Srbije.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.