October 24, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VUČIĆ OŠTRO POSLE SASTANKA SA LAJČAKOM O KOSOVU: “ishitrena rešenja mogu da izazovu katastrofu, NAŠA POZICIJA JE VEOMA TEŠKA” !!!

Serbian President Aleksandar Vucic

Nakon održanog današnjeg sastanka u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije na Andrićevom vencu, predsednik Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine ~ Miroslav Lajčak su se obratili medijima, na zaprepašćenje prisutnih.

Vučić je je preneo da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom, koji ga je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je vodio u Prištini.

Tom prilikom kazao je da su u Prištini kao papagaji ponavljali međusobno priznanje, te da je to bila američka ideja.

– Lajčak je svedok da sam jedno 10 puta prekinuo albanske predstavnike u Briselu, gotovo na ivici incidenta, zbog papagajskog ponavljanja o međusobnom priznanju, a onda sam dobio to u čestitki Bajdena. Naša pozicija je veoma teška, mi ćemo se suočavati sa ozbiljnim pritiscima, moramo da radimo i radićemo. Gledaćemo da dolazimo do kompromisnih rešenja, ali i mi imamo svoje državne i nacionalne interese koje moramo da čuvamo- rekao je on.

Dalje je istakao da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak, da insistira na kompromisnom rešenju, koje će uvažiti interese obe strane, bez ultimatuma, ali ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora.

“U skladu sa tim, smatramo da kompromisni dogovor znači – nikome sve, a svakome dovoljno. Uveren sam da ono što je važno je da je, bez obzira na neretko obeshrabrujuće izjave iz Prištine, naša obaveza da budemo odgovorni i posvećeni, jer neće biti napretka u evrointegracijama, a to je strateški cilje Srbije, ako ne budemo napravili ozbiljne pomake i napredak u dijalogu”, rekao je Vučić.

On je poručio i da Srbija ne postavlja rokove za dolazak do nekakvog kompromisnog dogovora, jer je važnije da se napravi nekakav dogovor kojim će jedino zadovoljne ili nezadovoljen biti obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe.

Vučić je istakao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju Sporazuma iz Brisela, što znači i formiranje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, a što trebalo je i moralo još od 2013. godine, podsećajući da je Srbija sve svoje obaveze potpuno ispunila.

Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu – prave račun bez krčmara, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da svakog dana slušamo uvek iste priče.

“Trudim se da na njih nikada ne odgovaram, ne zato što smo uplašeni da kažemo što mislimo ili u strahu od EU ili nekog drugog. Računam da su odgovorni i ozbiljni ljudi gospodari neizgovorene reči i sluge izgovorene. Zato se trudite da na sve uvrede civilizovano odgovarate, a tako i neutemeljene planove. Slušao sam sve izjave. Ne mogu da se nasmejem, jer je suviše ozbiljan tema”, rekao je on.

Istakao je da, ako neko misli da je moguće da će neko da uzme čekić i udari Srbiju u glavu i kaže “morate da priznate nezavisno Kosovo” – to se neće dogoditi.

Postoje velika očekivanja od Prištine od nove američke administracije. Albanci misle da mogu da ne naprave niti jedan kompromis, da će Srbi da im daju sve što žele, jer to moraju pod pritiskom. To se neće dogoditi”, naglasio je on.

– Oni su stvorili to čedo, ljuljaju ga, poraslo dete do tinejdžera, oni ga i dalje ljuljaju. Ništa tu nije novo, nama je samo teže. Zato je važno da se držimo dijaloga i da garantujemo sigurnost i bezbednost svom narodu. Ako mislite da je rešenje da nekoga opsujemo i odemo sa sastanka, varate se. Za mene nijedan odlazak u Brisel nije lak – kazao je predsednik.

Nemam šta da krijem, naša pozicija je teška, veoma teška. Mi ćemo se suočavati sa ozbiljnim pritiscima i moramo da radimo i da učestvujemo u dijalogu i da dođemo do kompromisnog rešenja”, zaključio je Vučić.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.