October 23, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

OŠTRE KRITIKE ZA KRIVOKAPIĆA I IZ SRBIJE I IZ CRNE GORE, DA JE “NASTAVLJAČ POLITIKE ĐUKANOVIĆA”; INFO

Opet je sporan odnos prema SRPSKOJ CRKVU U CRNOJ GORI I (NE)potpisivanje “Temeljnog ugovora” između SPC i Crne Gore.

Premijer CRNE GORE ~  Zdravko Krivokapić naveo je neke razloge zbog kojih se potpisivanje ugovora mora odložiti te do istog na kraju nije ni došlo.

Tačnije, predstavnici Vlade iz Podgorice potvrdili da će Krivokapić u četvrtak posle podne doći u Beograd da bi sa patrijarhom Porfirijem potpisao ugovor, kao i da je to patrijarhu potvrđena usmeno iz kabineta predsednika Vlade.

U kasnijem saopštenju se ukazuje da je Krivokapić posle višečasovnog odlaganja i navođenja niza potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, u četvrtak oko 21.00 stigao na dogovoreni sastanak i izneo „nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

Danas su zbog toga stigle oštre osude od lidera Demokratskog fronta ~ Andrije Mandića i od aktuelnog ministara unutrašnjih poslova Srbije ~ Aleksandara Vulina. Obojica su konstatovali isto.

Vulin je za “Novosti”, komentarišući odbijanje Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, rekao da “verovatno postoji nešto što je Krivokapić obećao Srbima u Crnoj Gori, a nije pogazio, ali za sada to nije dokazano”.

“Krivokapić bi da bira mitropolita, ali ne i da SPC garantuje pravo na postojanje”, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Krivokapić sve vreme mandata pokušava da dokaže da je nastavljač politike Mila Đukanovića i u tome je vrlo uspešan.

“Nada koju su izborili Srbi u Crnoj Gori sve više bledi. Ne bih se začudio da se Srbi još jednom okupe oko svoje crkve”, rekao je Vulin.

Još oštrije osude u javnosti izneo je danas predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta ~ Andrija Mandić.

On je ocenio da se premijer Crne Gore ~ Zdravko Krivokapić veoma loše poneo prema ljudima iz Crkve koji su ga uveli u politiku i direktno doveli do visokog premijerskog položaja.

Mandić je, reagujući na sinoćnji susret Krivokapića s patrijarhom Porfirijem i članovima Sinoda, ukazao da se po burnoj reakciji javnosti u Crnoj Gori, pokazalo koliko je bilo neophodno i nužno potpisati Temeljni ugovor i koliko neki slučajni ljudi lako zaborave i reč i dužnosti, Crkvu i vladike.

To je pokazao sinoć svojim delom i rečju Zdravko Krivokapić koji je u svojoj konfuziji okrenuo leđa svojim duhovnim učiteljima, dobročiniteljima, na čelu sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem“, naveo je Mandić u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodao je da protiv potpisivanja Temeljnog ugovora nijednu javnu reči nije izgovorio niko iz parlamentarne većine Crne Gore, ni iz stranke predsednika Skupštine Alekse Bečića, ni iz stranke potpredsednika vlade Dritana Abazovića.

“Pa ko je onda bio protiv? Izgleda jedino Krivokapić; odgovorio je Mandić na retoričko pitanje.

Mandić je zaključio da ne bi bilo dobro da iko računa na mogućnost da bilo koji vladika SPC može odustati od vlastite doslednosti u zahtevu da se ugovor potpiše sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem u Beogradu.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.