October 25, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VUČIĆ TOKOM SEDNICE UN: “OKRENUTI SMO BUDUĆNOSTI, GLAVE GORE, NI SRBIJA NI SPRSKI NAROD NIJE OSUĐEN” INFO

U.N. logo pattern a press conference background at the United Nations headquarters, Tuesday, Sept. 3, 2013. (AP Photo/Bebeto Matthews)

I predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijerka @anabrnabic učestvuju putem video linka na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, za koju su najavli da će biti istorijska.

O povezanoj temi od danas već smo pisali, u nastavku na linku :

– Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji – kazao je Vučić.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

– Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta. NJihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu – kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

– Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – kazao je predsednik.

Vučić je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila.

– Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni – kazao je Vučić.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

– Okrenuti smo budućnosti a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u celom regionu: “Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike – zaključio je Vučić.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.