October 25, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

UKINUTA PRESUDA ŠARIĆU ZA ŠVERC KOKAINA, ZBOG NEPRISTRASNOSTI DVOJE SUDIJA !! INFO

Vrhovni kasacioni sud danas je ukinuo pravnosnažnu presudu Darku Šariću, koji je u Specijalnom sudu prvobitno osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima tačnije zbog masovnog šverca kokaina.

Šarić se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, a označen je kao ORGANIZATOR I VOĐA KRIMINALNE GRUPE.

VKS je usvojio vanredni pravni lek – zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Darka Šarića podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude, prenosi Tanjug.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer je u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost “funkcionalne prirode” to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je doneta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda, napominje se u presudi.

Drugostepenom presudom je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, napomenuo je VKS, dodajući da se to osnovano ukazuje zahtevom za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog Darka Šarića, advokata Radoslava Baćovića i Danila Šarića.

Ova odluka znači da će Apelacioni sud u novom sastavu veća ponovo odlučivati o žalbama na presudu u osuđujućem delu dok oslobađajuće ostaju pravosnažne.

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud. Predao se srpskim vlastima i od tada je bio u pritvoru od 18. marta 2014. godine, a prethodno je bio pet i po godina u bekstvu.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.