October 25, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VAŽNO! SLEDE STROŽIJE KONTROLE I TEHNIČKI PREGLEDI SA NOVINAMA OD 5. JULA 2021. INFO

Pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu još 5. jula 2018. godine, s tim što je vlasnicima vozila ostavljen vremenski rok od tri godine da se pripreme za početak kontrole izduvnih gasova. Iako se već tri godine najavljuje ova novina jasno je da veliki broj vozača nema vozilo koje proizvodi propisanu količinu izduvnih gasova.

Neke su procene da najmanje 100.000 vlasnika vozila ne bi mogli od 5. jula da registruju svoj automobil. Međutim kako saznajemo iz MUP-a razmišljaju da pomere taj datum jer prema poslednjim informacijama, 90 odsto njih nabavilo uređaje za merenje količine izduvnih gasova !

Nije ni isključeno da se krene sa pregledom od 05.jula 2021. ali da kontrola izduvnih gasova ne bude tako rigorozna.

Dok se iz pojedinih krugova najavljuje da bi tehnički pregled i nakon 5. jula mogla da prođu sva vozila koja fabrički nemaju katalizator. Prema tom kriterijumu, neće moći da se registruju, samo oni automobili koji nemaju katalizator, a fabrički bi morali da ga imaju.

Od 5. jula tehnički pregledi vozila će imati još jednu novinu, i to vrlo značajnu.

Kontrola tehničke ispravnosti automobila obavljaće se sve vreme pod video nadzorom sa čak četiri kamere !

-Tehnički pregled obavljaće se pod video nazorom sa ćetiri kamere tako da će se u svakom trenutku videti registarske oznake automobila. Takođe, stranka će moći sve vreme da posmatra tehnički pregled, ali stranka ne sme da se zadržava na liniji tehničkog pregleda. To znači da ukoliko stranku usnime kamere na liniji tehničkog pregeleda preti prekršajna kazna – naglašavaju u Asocijaciji tehničkih pregleda.

 Po važećem Prvailniku o tehničkom pregledu vozila treba da traje isti pola sata za putničke automobile, ali stručnjaci – kontrolori veruju da će te promene – stroži tehnički pregled doneti još veće gužve i zadržavanja.

-Radne operacije će verovatno trajati duže. Na primer, ako 20 minuta tražimo broj motora koji se ne vidi jer je prljav ostaće nam svega desetak minuta za pregled. To znači, da ćemo morati da produžimo vreme trajanja tehničkog pregleda što će lančano izazvati kašnjenja i prilikom kontrole narednih vozila. Takođe, još teže će sad tehnički pregled prolaziti vozila koja su oštećena jer se na video nadzoru ne može nikako sakriti oštećenja kao što je možda moglo na fotografijama – objašnjavaju u Asocijaciji tehničkih pregleda.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.