September 27, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ĐUKANOVIĆ: CRNA GORA NIJE SRPSKA DRŽAVA, CG JE NAREDNA PRVA ČLANICA EU

Aktuelni predsednik CRNE GORE, MILO Đukanović u intervjuu za slovačku televiziju TA3, izneo je svoje viđenje trenutne političke scene, kojim putem ide država koju vodi, ali opet i niz osudi i kritika na račun SRBIJE.

On vidi problem samo u Beogradu i krivi “VELIKOSRPSKI NACIONALIZAM”.

– Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kultura. Permanentan je viševekovni napor iz Srbije, kojeg artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je delom srpskog državnog nacionalnog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti – izjavio je Đukanović.

Dodaje da je lakše nositi se sa velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako kaže, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova, ali je problem, napominje, kada taj nacionalizam dobije svoje uporište u državnoj politici Srbije.

Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće menjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori, verujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke – rekao je Đukanović u intervjuu za slovačku televiziju TA3.

Napominje da nema sumnje da će Crna Gora ostati nezavisna i stabilna na putu u Evropsku uniju i da je ubeđen da će Crna Gora biti prva naredna članica EU, jer je, kako tvrdi, najdalje odmakla u procesu pregovora.

Mišljenja je i da EU mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan, gde je Rusija, kako dodaje, veoma prisutna.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.