September 27, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

OPRAŠTAMO SE OD VELIKOG ČOVEKA I JOŠ VEĆEG NOVINARA! LAZANSKI iznenada preminuo u 71. godini života

Vrsni novnar, do skora ambasador Srbije u Rusiji, diplomata, nesuđeni pravnik, vojno-politički komentator, vojni analitičar, član žirija za izbor za Mis Srbije, pisac ~ Miroslav Lazanski preminuo je iznenada, kako saznajemo od posledica srčanog udara u 71. godini života.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu, Srbiji.

Vest o negovoj smrt sve nas je šokirala i zatekla. Ceo dan brojne istaknute ličnosti, političari, zvaničnici se opraštaju od ambasadora Lazanskog, koji je na funkciju ambasadora Srbije u Rusiji imenovan sredinom 2019. godine, a pre toga, od 2016. do 2019, bio je poslanik u Skupštini Srbije.

Njegova najbolja prijateljica Vesna de Vinča u izjavama za medije ne krije šokiranost i tvrdi da ne zna od čega i kako je preminuo Miroslav.

Nikada nije imao nekih zdrastvenih problema. Ne znam šta se desilo. Ali on je bio potpuno zdrav čovek. Stabilan je, mentalno jak. Čovek je prošao ratišta, sve je prošao. Nije lako biti ambasador.

– Plačem. Šta da kažem. On je meni bio najbolji drug – rekla je Vesna de Vinča.

Miroslav Lazanski rođen je 18. septembra 1950. godine u Karlovcu u Hrvatskoj. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Otac Vladimir bio je vojno lice, a najpoznatiji član familije mu je tetka – Biljana Plavšić.

Kao novinar pisao je za listove “Polet“, “Vjesnik“, “Danas“ i “Start“, a 1991. godine prešao je u Beograd gde je počeo da piše za list “Politika“.

Zatim pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Afganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Libiji.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za zastupnike u Skupštini Srbije za izbore 2016., našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini je jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog”, leteo je u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi” i leteo u Migu 29.

Bio je gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije… Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu „Katimerini”, japanskom „Sekuritarian” i „The Diamond Weekly”.

Vojni rok je služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je izraze najdubljeg saučešća porodici Miroslava Lazanskog i svim ljudima koji su ovog velikog čoveka iskreno voleli.

„Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka. Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava”, naveo je Vučić, preneo je Tanjug.

I redakcija IVENSE MEDIA GROUP se oprašta ovim putem od vrsnog novinara, kolege kojeg društvo nikada više neće ni sličnog iznedriti, koji je ostavio neizbrisiv, utaban trag iza sebe, čineći ga večnim. Neka mu je večna slava !
REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.