September 27, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ANGELA MERKEL: SRBIJA NA PUTU KA PRAVNOJ DRŽAVI, KOSOVO MORA DA SE REŠI, NEMAČKA I SRBIJA SU ČVRSTO POVEZANE ! INFO

Velika čast za Srbiju je boravak nemačke kancelarke Angele Merkel tokom njene turneje i u našoj zemlji, koja je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Angela Markel “mama Evrope” je jedna od najdugovečnijih političarki u savremenoj istoriji i najmoćnija žena Evrope pa i Sveta.

U okviru njenje oproštajne turneje – posete regionu odlučila se da danas poseti Beograd, kada je oko 16.15 sati sletela avionom na beogradski aerodrom, gde joj je toplu dobrodošlicu pružio predsednik Vučić. Oko 18 sati priređena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a nakon toga razgovori u četri oko ili tet-a-tet, čije su teme bile bilateralni odnosi, ekonomsko-politička i pitanja evropske perspektive.

Nakon razgovora „oči u oči“ sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, obratili su se medijima – građanima, tokom održane konferencije.

Ona će posle Beograda nastaviti svoj put sutra u Tiranu gde ima sastanak sa predstavnicima regiona, te neizostavno će biti krucijalno pitanje – REŠENJE KOSOVA I METOHIJE.

Od svih pitanja i tema, Angela je istakla da je bitno da se postigne napredak u oblasti pravnog sistema. 

Još jedna želja koju je nemačka kancelarka prilikom i ranijih poseta Beogradu jasno isticala je rešavanje pitanja statusa Kosova.

Na pitanje da li je priznanje Kosova uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, Merkel odgovara da će se neka pitanja rešavati tek na kraju procesa.

„Postoje i članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, pa se sva pitanja moraju rešiti dok se države ne budu pitale za prijem u članstvo EU.

„Ja sam pragmatičan političar i ne želim da govorim o kraju procesa dok se sva pitanja ne reše.“

Merkel je istakla da se “to pitanje mora rešiti”.

„Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice potvrdno odgovorile na proces pristupanja EU, rekla je Merkel.

Takođe, tokom posete Merkel nas je uveravala da su naše dve zemlje, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog poverenja.

-„Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj“, rekla je Merkelova.

Angela Merkel dodaje da su Srbija i Nemačka čvrsto povezane i pojašnjava da je videla zbirku dokumenta da su dve zemlje davno imale odnose u različitim oblastima.

„Verujem da iskrenost u našim razgovorima, a i sposobnost da se druga strana sluša – to je to što odlikuje naše odnose. Upoznala sam predsednika kao osobu koja ne daje lažna obećanja, ohrabrujem vas da se ide dalje ka pravnoj državi, a ekonomski uspesi bi trebalo da budu podstrek – da je članstvo u EU neki cilj“, istakla je Merkel.

I sam predsednik Vučić se složio sa tom konstatacijom, te je kazao da je sa nemačkom kancelarkom uvek imao „otvorene, iskrene razgovore“.

Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo i ogromnu zahvalnost nemačkoj kancelarki što je danas u Beogradu, to je ogromna čast. Lično sam ponosan što sam jedan od domaćina kancelarki Merkel na kraju njenog mandata“, kazao je Vučić.

On je precizirao da se razgovaralo o društveno-političkim pitanjima, evropskim integracijama Srbije i regiona, kao i o usklađenosti spoljne politike sa spoljnom politike EU.

Predsednik je istakao da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

„Angela Merkel je bila nesumnjivi i jeste nesumnjivi lider Evrope, bila je jedan od retkih koja je mogla da podigne slušalicu i pozove bilo koga od nas u regionu.

„Mi nismo bili samo poslušni, ona je imala autoritet koji smo mi razumeli i prihvatali”, zaključio je Vučić.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | IVENSA MEDIA GROUP by ID - IVENSA DESIGN.