May 29, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

SRBI MASOVNO PROMENILI TABLICE U RKS (Republika Kosovo) ZA 24H; USKORO FORMIRANJE SRPSKIH ZAJEDNICA I PRIZNANJE KOSOVA ? ?

Kažu da se radi samo o primeni BRISELSKOG SPORAZUMA tj. o realizaciji već odavno dogovorenog između Prištine i Beograda.  Vlada Kosova uverava evropske zvaničnike i građane putem medija tj. šalje poruke da poslednje akcije nisu uperene protiv kosovskih Srba niti da su unapred iscenirane provokacije, na koje je predsednik Vučić reagovao pa i sazivanjem HITNE SEDNICE BEZBEDNOSTI, a sve akcije tzv. Kosova nazvao “kriminalnim”, te dodao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, ali i “pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu”.

Vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama, od juče ujutru su u obavezi da pri ulasku na teritoriju Kosova iste zamene privremenim, koje izdaje kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dok pojedini SRBI SA KOSOVA, protestuju na prelazima, grupisani pod razvijenim transparentima – “DOBRODOŠLI U ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA”, pa i duže od 30 sati blokiraju dva granična prelaza prema Srbiji na severu (Jarinje i Brnjak) zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu recipročne mere oko srpskih registarskih tablica, drugi su za poslednjih 24 sata u većem broju ZAMENILI SRPSKE TABLICE u RKS (Republika Kosovo).

Iz kosovskog MUP-a poručili su danas da njihova policija, na osnovu svojih dužnosti i ovlašćenja, nastavlja da preduzima policijske radnje na celoj teritoriji Kosova, uključujući sve prelaze u cilju sprovođenja sporazuma o slobodnom kretanju.

Kako su naznačili, u poslednjih 24 sata ovo ministarstvo je izdalo više od 1.500 probnih registarskih tablica !

Građani su u mogućnosti da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na Kosovu.

Probne tablice za automobile sa srpskim registarskim oznakama koštaju pet eura i važe 60 dana.

Kako dalje navode iz Vlade Kosova, tačnije premijer Kosova ~ Aljbin Kurti je juče rekao da će MUP Kosova oduzimati “sve nelegalne registarske tablice, bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila“, kao i da je isti sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije postignut pre 10 godine tj. 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS (REPUBLIKA KOSOVO).

Politički stručnjaci smatraju da su pomenute recipročne mere oko registarskih tablica samo početak te da je PRIZNANJE KOSOVA TJ. FORMIRANJE ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA NEMINOVNOST KOJA SLEDI.

Premijer Kosova ~ Aljbin Kurti je u nekoliko navrata i obraćanja još ranije rekao da će Srbiji uvoditi recipročne mere u svim oblastima, što je donekle i dogovoreno jer Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane od 2011. godine.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2016. - 2022. | Newsphere by AF themes.