May 29, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

OGLASILA SE EVROPSKA UNIJA POVODOM DEŠAVANJA NA KOSOVU I MENJANJA TABLICA, EVO ŠTA SU NAREDILI ! INFO

Evropska služba za spoljne poslove večeras se oglasila sa saopštenjem povodom svih prethodnih dešavanja na KOSOVU, na prelazima JARINJE I BRNJAK.

NJihova poruka je oštra i jasna, SVI DOGOVORI POTPISANI ostaju validni i obavezujući za obe strane. EU je poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu, te je pozvala večeras na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova.

 Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rešenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi – navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na severu Kosova.

– Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste – naglasio je Borelj.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obe strane.

– Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga – zaključuje se u saopštenju.

I sam predsednik Vučić se ponovo iz Budimpešte, oglasio u vezi napete situacije na severu Kosova, uoči sutrašnjeg Četvrtog demografskog samita u prestonici Mađarske.

“Mi ni luk jeli, ni luk mirisali”, ovako Vučić komentariše situaciju na severu Kosova.

– Mi treba da budemo srećni što će oni dobiti 70-80 odsto onoga što su tražili. Neću da se saglasim sa “politikom svršenog čina”. Nemojte da trošite moje vreme, ne postoji ta sila koja će me naterati na to – kaže Vučić i dodaje:

– Kad treba da sprovedu prve tačke iz Briselskog sporazuma, oni kažu “e sad ćemo da vas hapsimo. Što hapsite ljude? Hoćete da ih pritvarate i zbog toga što pevaju srpske pesme? Zato što ćete da nađete nekoga iz Kvinte ko će da kaže da imate pravo na to. A gde je tu pravo? Gde je tu pravda? – upitao je predsednik.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2016. - 2022. | Newsphere by AF themes.