October 26, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

SRBI SA KOSOVA: “PRIŠTINA NAS HOĆE U KAVEZE”, KFOR NEĆE MENJATI ROSU, NAPETO NA PRELAZIMA ! INFO

Građani, Srbi sa Kosova i gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova saopštili su danas da su odbili predlog komandanta Кfora da se albanski specijalci u blizini Jarinja i Brnjaka zamene vojnicima Kfora, a da odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, prenelo je Kosovo onlajn. Najavljuju i nastavak protesta.

„Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenijama unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima“, navodi se u saopštenju načelnika opština sa severa Kosova.

“Narod će na protestima u Jarinju i Brnjaku ostati koliko god bude potrebno, jer se ne miri sa namerom Prištine „da ih stave u kaveze“, jasno saopštavaju .

“Još jednom pozivamo Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra, da povuče svoje do zuba naoružane formacije i da kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rešenje” , poručuju gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Da je situacija delikatna i napeta na korak do eskalacija, uviđaju i ruski predstavnici te su za medije izjavili:

-“Opasnost od izbijanja sukoba na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova i Metohije uvek postoji, ali sada je povećana”, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

„Situacija je tamo napeta i zaista, rizik od izbijanja sukoba uvek postoji, ali sada je, jasno, uvećan”, rekao je Čižov.

Oglasio se i KFOR koji poručuje da „pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever”.

Prištinski, Kosovski predstavnici i zvaničnici na čelu sa predsednicom privremenih prištinskih institucija – Vjosom Osmani naravno okrivljuju Srbiju za destabilizaciju i ometanja sprovođenja plana NATO ALIJANSE, EU I SAD-a.

Ona je ponovila danas u razgovoru sa ambasadorima SAD i Nemačke u Prištini da “Srbija pokušava da destabilizuje situaciju” na administrativnim prelazima, što je, kako tvrdi, “nastavak rusko-srpskih napora da ponište dostignuća SAD-a, EU i NATO na Kosovu i u regionu”.

Osmani je rekla da je odluka o “sprovođenju reciprociteta sa registarskim tablicama” zakonita i da je sprovođenje te mere “u potpunom skladu sa Briselskim sporazumom, koji Srbija nije sprovodila“, prenosi RTK. Prema njenim rečima, Priština “ni u jednom trenutku nema za cilj da eskalira situaciju”, te je i dodala da je “Priština posvećena održavanju reda i zakona, zaštiti svakog građanina i nastavku dijaloga” – istakla je Osmani.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.