January 28, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VAŽNO ! BG ADVOKATI OBUSTAVLJAJU RAD OD 25.12.21. DO DALJNJEG – INFO

Na sajtu ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA stoji jasno obaveštenje da će danas 21.12.2021.godine (utorak) BITI NERADAN DAN, zbog održavanja Vanredne sednice Skupštine Advokatske komore Beograda i angažovanja zaposlenih na Skupštini. Obaveštenje je potpisao PREDSEDNIK ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA ~ Momčilo M.Bulatović, advokat.

Članovi Advokatske komore Beograda (AKB) danas i jesu glasali o tome da li će stupiti u obustavu rada do povlačenja dopune stava Vrhovnog kasacionog suda koji se tiče najviše bankarskih sporova.

RTS je potvrdio da je BEOGRADSKA KOMORA izglasala odluku da beogradski advokati od petka DO ISPUNJENJA ZAHTEVA stupaju u generalnu obustavu rada. Advokati stupaju u štrajk dakle u petak, 24. decembra.

Od velikog značaja je NAGLASITI DA ADVOKATI NEĆE POSTUPATI UOPŠTE, u danima obustave rada tj. neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

Advokati nažalost imaju brojne ZAHTEVE: traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Traže i da nadležni državni organi hitno donesu odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021. godine, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje bude na nivou 2018. godine (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Kako nezvanično saznajemo od uobičajenog glasanja podizanjem ruku se odustalo, kako nam je rečeno, zbog toga što ima više advokata nego što je odštampano kartica za glasanje. Prema rečima naših sagovornika, u Kombank dvorani ima znatno više od hiljadu advokata. 

Podsetimo, po statutu AKB-a članovi skupštine su svi advokati upisani u imenik komore. Stoga će advokati biti naglas prozivani, a onda i glasati jedan po jedan što će potrajati više sati.

Advokati beogradske komore, ubedljivo najveće regionalne komore, prestaće sa radom sa ovom odlukom. To je najveća obustava od generalne obustave iz 2014. godine kada je pravosuđe bilo paralisano zbog pojedinih odredbi Zakona o javnom beležništvu.

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2020./2021. | Newsphere by AF themes.