May 29, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

IVENSA VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

STOLTENBERG: NATO SE PRIPREMA ZA NAJGORE, RUSIJA RASPOREDILA 100.000 VOJNIKA DUŽ GRANICA, ČEKA SE NAREDNI KORAK – INFO

Svi pričaju o Ruskoj Invaziji na Ukrajnu, o raspoređivanju ogromnog broja VOJNIH TRUPA DUŽ granica, o RAZMENI ODGOVORA NA ZAHTEVE OBE STRANE, prepričavaju se današnje izjave čelnika NATO ALIJANSE, DŽOA BAJDENA, STOLTENBERGA, ruskog pregovarača Dmitrija Kozaka itd.

Danas su SAD i NATO uručili Rusiji pisane odgovore na zahtev Moskve za bezbednosnim garancijama, isto je uputila i RUSIJA.

Američki predsednik Džo Bajden i evropski lideri složili su se da „saveznici moraju da preduzmu brze odgovore, kao što je paket sankcija kakve do sada nisu viđene”, ukoliko dođe do ruskog napada na Ukrajinu, rekao je predstavnik za štampu britanske vlade.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg izjavio je večeras u Briselu da Alijansa „ponovo pruža ruku“ Rusiji i poziva je na dijalog, ali odbija da se odrekne prava pristupa novih članova, i priprema se za najgore.

„Pisani predlozi 30 saveznika NATO-a, koji su večeras predati Rusiji, pokrivaju širok spektar različitih pitanja… Još jednom se obraćamo Rusiji da pokušamo da nastavimo dijalog, ali se takođe pripremamo za najgore“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Tokom današnjeg obraćanja pred novinarima Jens Stoltenberg je još jednom pozvao Rusiju na deeskalaciju aktuelne situacije. 

“Još jednom pozivamo Rusiju da smesta deeskalira trenutnu situaciju. NATO strogo veruje da tenzije i neslaganja treba da se reše dijalogom i diplomatijom”, rekao je novinarima Stoltenberg.

Glavni ruski pregovarač Dmitri Kozak danas je zaključio nako 8 sati pregovora sa političkim savetnicima iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke da su saglasili da se nakon dugih razgovora treba razmatrati prekid vatre na istoku Ukrajine ?!

Entoni Blinken, američki državni sekretar, izjavio je da SAD nisu pristale na glavne zahteve Rusije oko prestanka širenja NATO snagu na istok, na koje je Vašington u sredu pismeno odgovorio Moskvi.

ODGOVOR NATO u vezi bezbednosnih garancija uručen je ruskom ambasadoru u Briselu Aleksandru Tokovininu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nešto ranije je u državnoj Dumi kazao da Rusija neće objaviti američki odgovor ako to bude traženo, ali će obelodaniti generalni spisak odgovora.

Ukratko Moskva traži da se u blizini njenih granica ne postavljaju rakete srednjeg dometa kojima se mogu gađati ciljevi u Rusiji, kao ni da se u NATO primaju Gruzija i Ukrajina, takođe da se prestane sa gomilanjem oružja u Ukrajni i duž granice sa Rusijom. Svi sa nestrpljenjem, CEO SVET čeka da obelodane odgovore i da vidimo sledeći korak .

REKLAME


Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. 2016. - 2022. | Newsphere by AF themes.